Konkurranseånden og kampviljen lå nemlig tjukt i høstlufta da hele Tromsdalen videregående skole trakk ut i marka for en dag som vikinger. Nå dreiv kanskje ikke vikingene historisk med så mye «mel-bading», kleslenker eller «Idol» – men når det er Vikingdag i Tromsdalen er alt lov.

– I år har vi poster som tautrekking, mjøddrikking, bading og en smakspost, forteller tredjeklassing Synne Engstad (18).

Mangeårig tradisjon

Det er 3IDA – tredjeklasse på idrettslinja – som arrangerer årets Vikingdag for resten av skolens elever. I løpet av dagen sendes de ulike klassene rundt fra post til post – og det gjelder for klassene å vinne mest og samle flest poeng.

KLÆR: Alt fra jakker og sokker til belter og votter gikk med når den lengste klesrekka skulle bygges på gressmatta på TUIL-arena.

– Det er vi som har bestemt innholdet på alle postene, men vi har tatt med poster som har vært tidligere år også, forteller Engstad.

Vikingdagen har vært en årlig tradisjon på skolen i en årrekke – faktisk har den vært arrangert helt siden 80-tallet.

– Dette er en sosial happening der man samler klassen og går sammen om å vinne. Det har blitt en tradisjon og det hjelper på miljøet i klassene, mener Engstad.

Dykket ned i melet

Og konkurranseinstinktet var det ingenting å si på. På «mel»-posten skulle det ikke mye overtalelse til før Maiken Bjerke (17) dykket med hele ansiktet ned i en balje med mel, på jakt etter en sitronkaramell.

På posten der det skulle konkurreres i mjøddrikking – eller glutenfri Freeze, som det egentlig var – sto Jens Ingebrigtsen (17) og Astrid Hauan (17) på for å sikre seier til sine klasser – og fikk ned flaska raskere enn konkurrentene sine.

Den kanskje aller mest kjente og fryktede posten er derimot gjørmebrytinga. I et gjørmete, stinkende hull i myra møttes to og to av elevene til brytekamp, der målet var å holde den andre nede i gjørma i tre sekunder.

MEL: Maiken Bjerke (17) måtte først dyppe ansiktet i elva, før hun skulle lete etter en sitronkaramell i en balje med mel.

– Det var heeelt jævlig, utbryter Vegard Hauan (17) etter sin kamp i gjørma mot Lars Rye Holmboe (16). De er begge dekket av gjørme fra topp til tå.

– Man kommer seg ingen vei! Jeg var med på dette i fjor også – og jeg savna ikke akkurat lukta, legger han til.

– I myra er vi ikke venner

Også Holmboe deltok på gjørmebrytinga i fjor, og prøvde seg igjen i år.

– Det er ikke så kaldt, men det er veldig tungt, sier han.

– Gjørmebrytinga er nok det mest spennende på Vikingsdagen. Det er artig – men det er hard motstand. Når vi er i myra, er vi ikke venner, sier Hauan.

– Nå gruer jeg meg til å hoppe i elva. Og til bussturen hjem.