Markant nedgang i rypebestanden

Statskog melder om betraktelig færre ryper flere steder i Troms i år sammenlignet med i fjor.

FÆRRE RYPER: Statskog melder om færre ryper under årets jakt. Kvoten under rypejakten, som startet 10. september er på to fjellryper og to liryper per jeger per dag. Foto: Morten Dokka, Folkebladet 

nyheter

10. september startet årets rypejakt, og nesten to uker inn i jakten er det mye som tyder på at det er færre ryper å få i år enn de to siste årene.

Lars Frihetsli ved Statskogs lokalkontor i Troms forteller at det var mange jegere i jaktområdene den første uken og helgen etter jaktstarten, men at det har avtatt en del etter det.

– Våre antakelser har sett ut til å stemme ganske bra, for rypejakten har ikke vært så bra på innlandet i år, sier han og viser til at det har vært dårlig produksjon av kyllinger i rypebestanden.

LES OGSÅ: Forbundet ber jegere slutte å legge ut blodige dyrebilder

Store variasjoner

– I tillegg hadde vi noen dager med sammenhengende snø tidlig i høst, og da trekker rypene lenger opp og flokker seg tidligere, sier Frihetsli.

I områdene hvor rypene vanligvis finnes på denne tiden av året, er det ikke så mye fugl, ifølge jaktsjefen. Han legger imidlertid til at det kan være store lokale variasjoner.

– Det er flere steder langs kysten hvor det er meldt om brukbart med rype. Det er for eksempel bedre på Hinnøya enn på innlandet, og grunneierlaget på Gamnes på Ringvassøya virker å ha brukbart med fugl i år selv om den sitter litt høyt, sier Frihetsli.

LES OGSÅ: Frykter for rypebestanden

– Omtrent som normalt

Det forteller også Julie Andresen, som er medlem av Tromsø Jeger- og Fiskerforbund og er daglig leder av Andresens Vaabenforretning i Storgata.

– Det virker som rypejakten hittil har vært litt varierende. I Kautokeino har det vært lite fugl, mens i andre områder i Finnmark har det vært bra. Her på kysten har det vært ganske normalt. Signalene fra jegerne er at det er omtrent like mye rype her som i fjor, men noen sier at rypene flokker seg tidlig og sitter høyt, sier hun.

Har slått feil

Frihetsli forklarer likevel at det er betraktelig færre ryper i år sammenlignet med i fjor.

LES OGSÅ: Flere jakter ryper – og flere kvinner går på jakt

– Det er det store bildet. En del av hekkingen har slått feil, og det er få kyllinger. En av årsakene er at det var ganske kjølig i forbindelse med klekkingen i tiden rundt sankthans. Det fører til dårlig mattilgang, og dermed er det en del som stryker med.

Ifølge jaktsjefen har det vært godt med ryper de to foregående årene, noe som igjen bidrar til at rovdyrbestanden har vokst.

Han forteller videre at det i år har vært få gnagere, noe som fører til at rovdyrene jakter annen mat, deriblant ryper.

– Vi hadde en oppadgående kurve i rypebestanden i fjor. I år ser det derimot ut som vi får en nedgang.