Ukjent mann hevder å ha svar på drapsgåte

Det uoppklarte drapet på Erling Eriksen (85) natt til 16. november 2002 tas opp i TV2-programmet «Åsted Norge» mandag 26. september.

UOPPKLART: Drapet på Erling Eriksen er det eneste uoppklarte drapet i Tromsø kommune i moderne tid. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

BREIVIKEIDET: TV2-programmet hevder å bringe helt nye opplysninger til drapsgåten, som er Tromsøs eneste uløst drap i morderne tid.

– En av dere som ser på har ringt oss og fortalt at han vet hvem som drepte Erling Eriksen i 2002, sier programleder Jens Christian Nørve i teaseren til neste ukes episode.

Les også: Drapene som har rystet Tromsø

I programmets egenreklame får leseren se et lite klipp der en person med kjennskap til saken intervjues over telefon.

(Saken fortsetter under bildet)

ÅSTEDET: Kripos undersøkte branntomten i to uker november 2002. Foto: Ronald Johansen 

 

– Hva var det som gjorde at du fant ut at du skulle ringe nå, spør den tidligere drapsetterforskeren Asbjørn Hansen, som er TV2s krimekspert i programmet.

– Jeg kjenner mannen som har tatt livet av mannen, svarer stemmen i telefonen.

Les også: Har gitt opp å få svar på hvem som drepte Erling (85)

Gjemte penger

Drapet på Erling Eriksen har vært omtalt en rekke ganger i lokal- og rikspressen. Eriksens hus brant ned natt til 16. november 2002. Eriksen ble funnet i brannruinene. Obduksjonen viste at han ikke hadde sot i lungene. Det ble også funnet et tøystykke i halsen, samt påvist skader som følge av vold.

(Saken fortsetter under bildet)

DREPT: Erling Eriksen ble drept før huset ble påsatt. Foto: Privat 

 

En av teoriene rundt drapet omhandler en større pengesum i kontanter – nærmere 80.000 kroner – som Eriksen oppbevarte i huset. Pengene ble senere funnet utenfor huset, etter at en av veggene hadde rast sammen. Da hadde Kripos jobbet i to uker med å finkjemme branntomten.

Les også: Har fått en mengde tips om voldtektssak etter TV-program

(Saken fortsetter under bildet)

INFERNO: Erling Eriksens hus var overtent da lokalt brannmannskap ankom natt til 16. november 2002. Foto: Ronald Johansen 

Fant klær ved elv

Da iTromsø omtalte saken i desember 2010, kom det nye opplysninger fram. Blant annet kunne lokalt brannmannskap fortelle at det var observert en bil i området som brøt vikeplikten for en sivil brannbil. Det ble også funnet et oljefat med slanger i langs veien, samt at det i 2003 ble funnet klær ved elveleiet 450 meter fra åstedet.

En av teoriene var på det tidspunktet at noen hadde brukt den frosne Breivikelva som vei for å komme usett opp på baksiden av Eriksens hus. Det var kaldt og ingen spor ved boligen siden skaresnøen var solid.

Klærne ble funnet i nærheten av et jorde som er tilgjengelig med bil. En person ble siktet for drapet, men politiet frafalt siktelsen fordi personen hadde alibi for drapsnatta.

Les også: Henla drapssiktelsen

Skeptisk til politiet

Pårørende, som også var naboer, har kritisert politiet for å ha skylapper i etterforskningen, og unnlatt å etterforske tips. For eksempel fikk finnerne av klærne ved elva beskjed om å kaste eller brenne dem.

For øvrig ble dørklinken til ytterdøra funnet omtrent så langt unna som den kan kastes.

Etterforskningen viste at Eriksens hus ble antent ved hjelp av at et papirstykke var lagt på en stekeplate på ovnen. En «gjemt» luke i gulvet var åpnet. I kjellerrommet fant politiet et veltet pengeskrin.

De pårørende uttalte i 2010 til iTromsø at de tror at den svaksynte Erling ble drept av en eller flere innbruddstyver fordi han gjenkjente en eller flere av dem, trolig på stemmen.

Nå hevder altså «Åsted Norge» å ha opplysninger som vil kaste nytt lys over det 14 år gamle drapet.