IA-uken ble markert i Tromsø med prisutdeling og seminar på Radisson Blu. Av totalt seks nominerte bedrifter fra Tromsø var det til slutt Nobina som trakk det lengste strået og dermed kunne ta imot prisen for den virksomheten som har gjort en særskilt innsats for et inkluderende arbeidsliv.

– Det er fantastisk moro å vinne denne prisen. Vi var nominert i fjor og i år var det vi som vant. Det viser at langvarig arbeid og samarbeid med tillitsvalgte, verneombud og ikke minst bedriftshelsetjenesten og NAV gir resultater over tid, sier driftsleder i Nobina, Hallgeir Austlid, etter at han og representantene for selskapet mottok prisen.

Tung start

Han forteller at bedriften har daglige morgenmøter med fokus på drift og sykefravær, i tillegg til et godt forankret IA-arbeid internt i bedriften og gjennom hele organisasjonen.

– Vi har gode digitale systemer for oppfølging av de sykemeldte og ringer opp de sykemeldte til enhver tid. Lederne er hands on slik at man hele tiden ser på muligheter for å komme tilbake i arbeid eller om det er mulig å jobbe gradert.

1. februar 2012 overtok selskapet bussrutene for Tromsø-regionen, og slet da med forsinkelser og kanselleringer av ruter. Selskapet opplevde etter oppstarten at hver femte sjåfør var sykemeldt.

– I 2012 hadde vi en tung start. Da steg sykefraværet ganske raskt og det ble opp mot 20 prosent fravær, sier Austlid.

Under gjennomsnittet

Siden den gang har det gradvis gått nedover med sykefraværet. Nå er det andre tider i selskapet, som i 2016 har et snitt på 10 prosent sykefravær.

– Nå går alt veldig mye bedre og det er hyggelig å være her og få en anerkjennelse på arbeidet vi har gjort og at det virker.

– Vi har jobbet jevnt og trutt hele veien samtidig som vi har drevet med rekruttering parallelt med arbeidet med sykefraværet. Sakte, men sikkert har personellsituasjonen blitt bedre og sykefraværet langt lavere. Nå ligger vi under landsgjennomsnittet for bussbransjen, sier driftslederen i Nobina.

– Utmerket seg

IA-prisen deles ut hvert år til en bedrift, virksomhet eller organisasjon som har utmerket seg i arbeidet med IA. Prisen skal blant annet øke forståelsen for Inkluderende Arbeidsliv (IA) på arbeidsplassen og bidra til å få flere IA-bedrifter.

– Det er alltid vanskelig å velge mellom kandidater, men i år utmerket Nobina seg. De har jobbet systematisk og strategisk over lang tid og har hatt enorme utfordringer som de har tatt tak i. Samt at de tar partssamarbeidet på alvor. De involverer tillitsvalgte og verneombudet i alt de jobber med og det gir tydelige resultater, sier nestleder i IA-rådet i Troms, Anita Richardsen.

Intensjonsavtalen kom første gang i 2002 og har vært revidert flere ganger siden da.

– Erfaringen siden starten er at det kan være hardt og tidkrevende arbeid, men at det virker. Tilbakemeldingene fra bedriftene som har tegnet avtalen er at det fungerer, legger Richardsen til.

Disse var nominert

De nominerte til IA-prisen i Tromsø og Nord-Troms var henholdsvis NOFI i Tromsø, Caverion, avd. Tromsø, Nobina i Tromsø, Drytech i Tromsø, ISS Renhold, avd. Tromsø, Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad i Tromsø, Sonjatun Omsorgssenter – Nordreisa kommune og Haplast AS på Furuflaten.

Prisen ble i år delt i to, hvor en vinner fra Tromsø og Nord-Troms ble kåret. Sonjatun Omsorgssenter vant prisen for beste IA-bedrift i Nord-Troms.

Prisvinneren må ha oppnådd gode resultater på ett eller flere av følgende punkter:

– Inkludere flere personer med nedsatt funksjonsevne fleksible livsfasetiltak

– Redusere sykefraværet

– IA-arbeidet er godt forankret i partssamarbeidet i virksomheten

– Kan fremstå som «IA-fyrtårn»

– Jobber helsefremmende og forebyggende

– Har gjennomført tiltak som kan inspirere andre