Smakfestivalen

Går for ny rekord

Allerede før Smakfestivalen åpnet var køene lange. Det lover godt for festivalsjef Petter Markussens plan om ny besøksrekord.
nyheter

STORTORGET: Allerede før ordfører Kristin Røymo, Altas ordfører Monica Nielsen, festivalsjef Petter Markussen, Gunnar Jensen og Per Sundnes var ferdige med sine åpningstaler fra scenen på Stortorget, hadde folk vendt oppmerksomheten mot bodene i området.

Åpen grill

Roast Restaurant fra Ishavshotellet stilte med åpen grill, og på få minutter var køen lang. Fremst sto Monica Dønland, som sikret seg en god porsjon brisket, servert av Henrik Bugge, Mats Fjell og Christian Schultz.

LES OGSÅ: Fullt trykk fra første stund

– Vi gikk en tur gjennom Storgata før vi endte her, og det er jeg glad for. Dette ser nydelig ut, sier Dønland.

Også utenfor Mydlands bod var det lang kø. Det som sto høyest i kurs var kanskje kjekjøttet, og Rune Tobiassen hadde hendene fulle med å få ut nok kjøtt til alle som ville ha.

Lange køer og mye folk allerede rundt lunsjtider fredag lover godt for festivalsjef Markussen.

– I fjor hadde vi rundt 70.000 besøkende i løpet av festivaldagene. I år bikker vi 80.000 besøkende, sier han selvsikkert.

Folk og mat

Markussen er sikker på at årets Smakfestival, som er den fjerde i rekken, blir den beste noensinne.

LES OGSÅ: Dette får du ikke se på årets Smakfestival

– Vi har godt vær, gode folk og god mat. Vi har enormt mange fantastiske produsenter, og jeg vil virkelig anbefale folk å ta seg en runde gjennom sentrum, sier han.

Selv klarer han ikke å plukke ut en favoritt blant bodene.

– Jeg kommer til å gå noen runder og smake meg gjennom hele Storgata, sier Markussen.

Gulrotåpning

Ordfører Kristin Røymo fikk med seg Altas ordfører, Monika Nielsen, til den offisielle åpningen av festivalen. Begge skrøt hemningsløst av festivalen, før de erklærte festivalen for åpnet ved å skjære over en gulrot i stedet for den klassiske snorklippingen.

– Vi er bokstavelig talt midt i matfatet her. Ikke bare er vi arktisk hovedstad, ikke bare har vi universitetet, vi har også en fantastisk matfestival med smak av tang og tare, lyng og bjørk og gelato med smak av tørrfisk. Vi skal bruke helga på å spise oss gjennom Arktis, og dette blir helt fantastisk, sier Røymo.