Det er i overkant av ett år siden det ble innført parkeringsavgift på parkeringsplassene ved UiT, Norges arktiske universitet.

Mellom 1. september 2015 og 1. september 2016 har Tromsø parkering skrevet ut 1.883 bøter, noe som tilsvarer rundt 1.336.000 kroner.

– Det er en oppgang på 600 bøter fra samme periode et år tidligere. Det er egentlig ganske overraskende med tanke på at timesprisen er på fem kroner. Folk kan spare mye penger på å betale et par femmere i parkeringsavgift i stedet for å betale kontrollgebyr på 710 kroner per parkering, sier Sten Storvestre, Vaktleder i Tromsø parkering.

Les også: Snart blir det enda færre P-plasser på universitetet

(Saken fortsetter under bildet)

OVERRASKENDE: Sten Storvestre, vaktleder i Tromsø parkering, er overrasket over at folk velger å ikke betale parkeringsavgift på UiT. – Man kan spare mye på å betale parkeringsavgift i stedet for å betale kontrollavgiften på 710 kroner, sier han.

400 klager

Studenter, ansatte og gjester får ikke bare parkeringsbøter, de klager også på dem.

– I samme periode har vi fått rundt 400 klager fra folk som har blitt ilagt kontrollavgift på campus, sier Storvestre.

Hovedandelen av gebyrene begrunnes i manglende betaling, og andelen feilparkeringer har gått betraktelig ned siden parkeringsavgiften ble innført.

Les også: Rømmer fra parkeringsavgift

– Vi ser at mange glemmer å starte appen om morgenen, og det går igjen i en del av klagene også – uten at det er noe vi kan ta hensyn til.

Storvestre opplever at det er enklere å ferdes med bil på campusområdet, men nå som høsten er her begynner det igjen å bli trangt om plassen.

– Før parkeringsavgiften ble innført skrev vi nesten utelukkende ut parkeringsbøter med grunnlag i feilparkeringer, der folk eksempelvis blokkerte for andre, sier Storvestre.

Les også: Nå blir det P-avgift på UiT

(Saken fortsetter under bildet)

BLIR FÆRRE: Erland Loso, bygg- og eiendomsdirektør på UiT, forteller at det i tiden fremover vil bli færre tilgjengelige parkeringsplasser på campus, på grunn av anleggsarbeid.

– Bedre enn forventet

Erland Loso, bygg- og eiendomsdirektør ved UiT, mener det første året med parkeringsavgift har vært bedre enn forventet.

– Det er alltid problemstillinger knyttet til slike avgjørelser, men det har vært mindre styr enn vi kanskje forventet. Bruken av sykkel og kollektivtrafikk har økt, noe som er svært positivt, sier Loso.

Nå er det imidlertid færre tilgjengelige parkeringsplasser å boltre seg på.

– Parkeringsplassen ved Kraft har blitt et anleggsområde, og i tiden fram mot 2018 vil flere parkeringsplasser forsvinne til fordel for anleggsarbeid. I tillegg møter vi noen utfordringer i oktober og november, når folk velger bort sykkelen og bruker bil i stedet, sier Loso.