Satser millioner på tvangsreturnering av asylsøkere

Frp ønsker å satse 105 millioner kroner på tvangsreturnering av asylsøkere. Samtidig setter partiet av fem millioner kroner til satsing på frivillig retur gjennom styrket returarbeid i mottak.
nyheter

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mener en satsing på fem millioner kroner for å styrke returarbeidet i mottak, for å få til flere frivillige returer av asylsøkere, er et steg i riktig retning.

– Vi må få til flere frivillige returer. Å returnere til sitt hjemland frivillig er det beste for hver enkelt. Man får med seg en sum penger på veien, man har mulighet til å planlegge avskjed og reise, og det er utvilsomt det beste for samfunnet, sier Listhaug til iTromsø.

Tvangsretur

– Å satse fem millioner kroner på frivillig retur er ikke spesielt mye sammenlignet med satsingen på tvangsretur?

– Nei, og bakgrunnen for satsingen der ligger i at tvangsretur av asylsøkere som ikke har fått innvilget lovlig opphold er svært viktig, ikke minst for signaleffekten det gir. Det er viktig at Norge ikke oppfattes som et land det er enkelt å oppholde seg ulovlig i, og hvis man får avslag på søknaden sin her, så sendes man ut. Ved å sende slike signaler ut i verden sørger vi samtidig for at færre som ikke har behov for beskyttelse kommer til Norge, sier Listhaug.

– I Tromsø har vi hatt saker som dreier seg om personer, både voksne og barn, som har bodd her lenge, og skaffet seg jobb, familie og nettverk her. Etter flere år dukker tvangsreturen opp. Er det riktig prioritering?

– Det er politiet og UDI som vurderer saker, men jeg mener det er viktig og riktig å sende ut personer som oppholder seg ulovlig i Norge, også hvis de har gjort det i mange år. Man skal ikke bli premiert med opphold dersom man har oppholdt seg ulovlig i landet i lang nok tid, mener Listhaug.

Strategikonferanse

Innvandrings- og integreringsministeren deltar i helgen på Frps strategikonferanse i Tromsø, sammen med blant annet Siv Jensen og Per Sandberg. Der diskuterer medlemmene strategien fram mot valget i 2017.

– Det er en helt ny situasjon for partiet å gå til valg etter å ha vært i regjering, og vi diskuterer programprosessen fram mot landsmøtet neste år, sier Listhaug.

Konferansen arrangeres helt på tampen av det som har vært en svært turbulent uke for Frp lokalt, som har resultert i at gruppeleder i Tromsø Frp, Anni Skogman, er ekskludert fra partiet i to år. Denne avgjørelsen har Skogman anket til sentralstyret, som Listhaug er en del av.

– Som medlem i sentralstyret kan jeg ikke si noe om denne saken med tanke på ankebehandlingen, sier Listhaug.

Heller ikke Per Sandberg har ønsket å snakke med iTromsø om saken, og da han fikk spørsmål om det endte det hele med en skyllebøtte mot journalisten, som han senere omtalte som en «drittsekk» på sin egen Facebook-profil.