Tromsø Kaffebrenneri og Tromsø Bakeri hjelper bønder i Burundi

Gir bort hele dagsomsetningen

Den internasjonale kaffedagen er like om hjørnet. Da gir Tromsø Kaffebrenneri hele dagsomsetningen til bønder i Burundi.

BIDRAR: Frei Rønningsbakk og Tromsø Kaffebrenneri gir dagsomsetningen til kaffebønder i Burundi. Med på aksjonen på den internasjonale kaffedagen er også Tromsø Bakeri. Foto: John Strandmo 

nyheter

Kaffe fra de aktuelle bøndene er allerede på plass i Tromsø. Daglig leder og eier, Frei Rønningsbakk, sier at han ønsker å markere den internasjonale dagen førstkommende lørdag. Da går hver krone uavkortet til gode formål som kaffebøndene selv har prioritert. Med på tiltaket er også Tromsø Bakeri.

Ringvirkninger

– Vår filosofi er å handle med fattige bønder. Derfor samarbeider vi tett med den norske importøren som er representert i Burundi i Øst-Afrika. På den måten skaper vi ringvirkninger i lokalsamfunn – ikke bare i Burundi, men uansett hvor vi henter kaffe fra.

Rønningsbakk startet kaffebaren på Nerstranda som en del av sitt lokale kaffebrenneri som leverer produkter til flere kaffebarer i byen.

– Vi satser på at dette skal bli en tradisjon fra vår side. Når vi har valgt Burundi i år, er det fordi majoriteten av befolkningen lever i ekstrem fattigdom. En arbeider tjener kun 18 kroner om dagen.

Hele omsetningen

Rønningsbakk sier at han ikke vet hvor mye penger aksjonen vil innbringe.

– Vår dagsomsetning ligger på rundt 10.000 kroner i kaffe. Og så har vår samarbeidspartner, Tromsø Bakeri AS, sagt at de vil bidra med bakervarer.

I sum håper Rønningsbakk å tredoble inntektene denne dagen – i form av flere kunder og at de betaler mer enn normalprisen for varene.

Ser resultatet

– Når summen er klar, vil våre kaffebønder selv få bestemme hva pengene skal gå til. Det kan være snakk om vanntanker, noe som absolutt er nødvendig på grunn av et mer ustabilt klima, reparasjon av driftsbygninger eller bygging av nye.

– Uansett vil vi handle fra de samme bøndene neste år for på den måten å se på resultatet og bidra ytterligere, sier Frei Rønningsbakk.