Dette skjer på Kulturnatta

Kulturnatta i Tromsø slapp tirsdag sitt bredeste program hittil, med blant annet musikk, teater og mat- og drikkekultur for både voksne og barn.

KULTURARRANGØRER: Dette er et knippe av arrangørene som er en del av Kulturnatta 7. oktober. Bak fra venstre: Martin Osima (Rådstua), Irene Nordhaug Hansen (HATS) og Anethe Alfsvåg (RadArt). Foran fra venstre: Sandra Aminda Indahl (prosjektleder), Davide Rapotez (lindy hop), og Kaori Takamine pluss Chisato Ueno med sønnen Hugo, fra Japansk forening. Foto: Helge Skog 

nyheter

Fredag 7. oktober arrangeres Kulturnatta for tredje gang i Tromsø. I år kan du velge og vrake blant over 100 arrangementer, fordelt på 40 steder spredt utover sentrum.

– Antallet arrangører har økt i løpet av de tre årene Kulturnatta har blitt arrangert. Vi opplever at tidligere arrangører ønsker å være med og setter pris på eksponeringen Kulturnatta gir, samtidig som nye kommer til, sier prosjektleder Sandra Aminda Indahl, som koordinerer arrangementer bestående av litteratur, film, musikk, kunst og mye mer.

Japansk mat

En av årets nyvinninger finner sted på Sivertsens kafé, hvor Japans forening skal vise fram mange særegenheter fra japansk kultur. Japansk mat har slått spesielt godt an i Vesten de siste tiårene, og kulinariske innslag blir en del av arrangementet døpt «Japanstua».

– Folk kjenner til sushi, så nå har vi tenkt å tilby japansk kake, risboller og annen tradisjonell mat, sier Kaori Takamine i Japansk forening.

JAPANSK: Kaori Takamine, Chisato Ueno og Hugo (14 måneder) fra Japansk forening skal vise frem mat, språk, musikk og klesdrakter fra hjemlandet under Kulturnatta 7. oktober. Foto: Helge Skog 

Musikalske innslag på tradisjonelle japanske instrumenter kan oppleves live. I tillegg tilbys en introduksjon i kalligrafi og japansk skriftspråk, i tillegg til origami. Publikum kan også få prøve tradisjonsplagget Yukata.

– Det blir i tillegg fremvisning og prat om Manga, anime og Pokémon. Vi tar med våre egne unger, og ønsker andre barn velkommen, sier Takamine.

Mye for familier

– Begrepet «Kulturnatta» er egentlig litt misvisende, da det foregår veldig mye på dagtid, også for barn og familier, opplyser Indahl.

– En svært vesentlig opplysning er at alle arrangementene er gratis. Tromsø er en studentby, og vi håper å være en inngangsport til byens kulturaktører for studenter og andre som er nye i byen. At Kulturnatta arrangeres i skolens høstferie, gir også et tilbud for familier som ikke har råd eller lyst til å reise bort på ferie.

Legg opp din egen løype

Brorparten av arrangementene er likevel myntet på voksne. Mat, og spesielt drikke, er svært godt representert. Det lokalbryggede ølet vises fram via arrangementer i lokalene til Mack, Graff og Bryggeri 13, i tillegg til bodøværingene i Bådin bryggeri – som viser fram ølkultur sørfra på Café Sånn.

– Det fysiske programmet er utformet som et kart, slik at man kan legge opp sin egen løype med kulturelle aktiviteter. Vårt hovedformål er å skape samarbeid mellom de forskjellige kulturaktørene i byen, og vi er veldig fornøyd med årets program, avslutter prosjektlederen.