Avlyser boligbygging ved Bispegården

Etter enorm lokal motstand avlyser Clemens Eiendom planene om boligbygging ved Bispegården.

BISKOP: Biskop Olav Øygard har markert seg som motstander av planene om å bygge boliger på den venstre delen av tomta til Bispegården. Nå har han fått det som han ønsket. Foto: Ronald Johnsen 

nyheter

– Vi opplever at det er motstand mot dette lokalt. Både folkelig og politisk motstand. Derfor ønsker vi i OVF og Clemens Eiendom å lytte til det og respektere protestene. Som følge av dette trekker vi forslaget til regulering av eiendommen, sier Ole-Wilhelm Meyer, direktør i Opplysningsvesenets fond (OVF) og styreleder i Clemens Eiendom.

Clemens Eiendom eier Bispegården og tomtegrunnen på toppen av øya. Det var i sommer selskapet igangsatte planarbeidet med å bygge fire-fem boenheter på den vestre delen av Bispegård-tomta. Nå avlyser de altså planene etter stor motstand fra både biskopen og lokalpolitikere.

Det var Nordlys som ført omtalte saken.

– Forsiktige planer

- Forventet dere så mye motstand mot boligprosjektet?

– Ikke så mye som kom. Vi mener det er forsiktige og gode planer, med hensyn til eiendommen og historie. Det var utgangspunktet vårt, men så registrerer vi motstanden. Jeg skulle gjerne sett at planene ble realisert, for det ville frigjort midler til å ivareta og utvikle eiendommen fremover. Vi har brukt over 20 millioner på å sette i stand Bispegården, for det er et bygg av nasjonal historisk interesse.

Blir ikke park

– Planen vår var å utvikle eiendommen enda mer. Blant annet ved å ferdigstille utearealene med en park. Dessverre får vi ikke midler til en park, nå som planene ikke realiseres og da blir dessverre utearealene slik som de er i dag, forklarer Meyer.

Han utelukker likevel ikke muligheten for at det kan komme en park ved Bispegården senere.

– Hvis kommunen er i stand til å utvikle utearealene, vil vi gå i en dialog med dem om det. Men vi har ikke midler til det formålet, for det er snakk om investeringer på mange millioner kroner.

– Et smykke

Biskop Olav Øygard har markert seg som motstander av byggeplanene. Han er godt fornøyd med at planene nå blir lagt på is.

– Jeg er glad for dette, men samtidig er jeg usikker på hva det betyr for fremtiden. Er det sikkert at de ikke gjør noe med planene om ett eller flere år, spør Øygard.

– Bispegården er et smykke. Dersom byggeplanene skulle blitt gjennomført, så hadde mye av tomta rundt blitt tatt. Selv om det skal fortettes i Tromsø, så trenger man noen grønne lunger. Jeg mener Bispegården er en naturlig grønn lung som man bør beholde, legger biskopen til.