Her går Nils-Roar (48) for verdensrekorden

Klokka 12 lørdag formiddag startet verdensrekordforsøket i kaldtvannsdykk ved Torghuken.

PLASK: Her kaster dykker Nils-Roar Selnes (48) seg uti havbassenget ved Torghuken, for å sette ny verdensrekord.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Nils-Roar Selnes spøkte og lo i forkant av verdensrekordforsøket lørdag. 15 timer planlegger han og hans medhjelpere å tilbringe i vannet, som holder 8–9 grader.

– Jeg mener jo at en slik rekord hører hjemme i Tromsø. Den gjeldende verdensrekorden på tretten og en halv time er satt på Malta, i en vanntemperatur på 14 grader.

SE OGSÅ: Bildene fra verdensrekordforsøket (for abonnenter)

Skal plukke søppel på havbunnen

Tromsø-mannen, som til daglig jobber som kursleder for Ishavsdykk, fryktet verken den fysiske eller mentale påkjenningen ved å være 15 timer mellom 5 og 9 meter under overflata på det kalde vannet.

– Jeg bruker en gassblanding som gjør at man dykker konservativt. Eller har jeg spesialutviklet utstyr, som blant annet denne «tissekabelen», ler dykkeren mens han viser fram en slange som festes til kroppens eget «utstyr».

15 TIMER: Nils Roar Selnes hadde som mål å være 15 timer under vann. Den gjeldende verdensrekorden er på 13,5 timer. 

 

– Mentalt sett er vel kjedsomhet den eneste utfordringen. Jeg har tenkt å holde meg i aktivitet, blant annet ved å plukke søppel på havbunnen. Så lenge man ikke begynner å svette, er det godt å holde blodomløpet i gang, og vi har også senket en romaskin ned i vannet, sier Selnes.

Blir filmet

Ensomhet blir ikke et problem for Selnes, da han har andre dykkere med seg i rekordforsøket.

– De er fire mann, der to og to går skift som varer en time.

LES OGSÅ: Nils-Roar skal sitte på havets bunn i minst 15 timer (for abonnenter)

En av medhjelperne er Tom-Vidar Salangli, som skal filme hele verdensrekordforsøket.

– Det er ingen fra Guinness her, så vi må dokumentere rekorden for å få den godkjent, forklarer Salangli.

Skryter av byens dykkermiljø

En av grunnene til at Selnes gjennomfører verdensrekordforsøket, er for å øke interessen rundt sportsdykking i Tromsø.

– Vi har et veldig godt dykkermiljø her. Folk skal på død og liv reise sørover til Egypt eller Thailand, for å dykke etter spesielle fisker. I havet her oppe har vi utrolig fine forhold for dykking. I tida fremover nå, blir havet mer og mer klart, og i februar-mars kan man oppleve en sikt på mellom tredve og førti meter under vann.

SE OGSÅ: Bildene fra skipsvraket

Hvis alt går etter planen, er Nils-Roar Selnes nybakt verdensmester idet han kommer opp av havet klokka 03.00 natt til søndag.