Kommunen setter stopp for «hemmelig parkering»

Her har bilistene i lang tid parkert gratis mens de er på flytur, men nå blir det slutt på det.
nyheter

Området vest for flyplassen er i dag regulert til friområde. Likevel får nesten ingen brukt området, fordi parkeringsplassen er full av biler som flypassasjere lar stå i ukevis mens de er ute og flyr.

Tromsø parkering har ikke hatt anledning til å dele ut bøter, ettersom området er på privat grunn. Nå har kommunen og Tromsø parkering inngått en avtale med grunneierne, slik at folk ikke lenger kan parkere mer enn fem timer på området, uten å kunne vente seg en klekkelig bot.

LES OGSÅ: Her sniker de seg til gratis parkering

Private grunneiere

– Tromsø kommune har kommet til enighet med grunneierne. Da vi tok kontakt med dem, fant vi ut at det var stor velvilje fra deres side for å på slutt på parkeringen. Her kunne det stå tett i tett med opptil 70 biler parkert, sier Henrik Romsaas som er prosjektleder i Tromsø kommune.

– Området er fint for å gå på tur, se på fugler og drive med kiting. Dette er Tromsøs fremste «krem spot» for kitere, og nå får de mulighet til å parkere der for å bruke området.

LES OGSÅ: Her blir det billigere å få parkeringsbot (Pluss-sak)

Livsfarlig

Også Avinor og Statens vegvesen har etterlyst en stopp på praksisen med parkering for reisende på det private området.

– Praksisen er livsfarlig. Når folk med tunge kofferter krysser veien midt på mørke natta i en 70-sone, kan det gå alvorlig galt, sier Romsaas.

Nå har det kommet opp skilt som sier at man kan parkere fem timer av gangen, og ikke mellom midnatt og klokken 06.00 om morgenen.

– Det er samme praksis som ved Charlottenlund. Vi ønsker at folk skal bruke området som friområde, enten med bål om kvelden eller på dagtid. Grunnen til at det ikke blir tillatt med parkering om natten, er fordi det skal bli enklere å brøyte om vinteren.

Advarsler et par dager til

Tromsø parkering starter med å gi ut advarsler et par dager til, men så begynner bøtene å tikke inn.

– Har man parkert på langs veien før skiltet kom opp, så bøtelegger vi ikke. Men vi viser ingen nåde for dem som parkerer deretter, sier Sten Storvestre som er vaktleder i Tromsø Parkering.

Fornøyd grunneier

Hårek Andreassen er en av grunneierne for området. Han er fornøyd med avtalen med kommunen.

– Tidvis har det ikke vært mulig for oss å komme ned til hytta vi har her nede, for det har stått så tett med biler. Vi ønsker jo også at folk bruker friluftsområdene, og har et godt forhold til kiterne som bruker fjæra.

Området er populært blant fuglekikkere

– Det er mye fugl i området, og særlig i hekkesesongen er det mange amatørornitologer her. Da må folk bli flinkere å ha kontroll på hundene sine, for når de springer fritt her i hekkesesongen så forstyrrer de fuglene. Hundeeierne må også bli flinkere til å plukke opp etter seg. Jeg klippet gresset her en gang, og jeg ble så dekket av hundeskitt at jeg måtte kaste klærne.

Romsaas stemmer i:

– Dette er et friluftsområde, ikke et «friskitingsområde», sier han.