Må avvise personer i døra

Tromsø Røde Kors opplever så stor pågang på norsktreningen at de har måttet sende deltakere hjem igjen. Nå etterlyser de flere frivillige.

TRENGER FLERE FRIVILLIGE: Norsktreningen hos Tromsø Røde Kors har blitt så populær at deltakere må stoppes i døra. Valborg Borgan Hanssen (33) har vært frivillig siden 2011 og ønsker seg flere frivillige som kan hjelpe til med det populære tilbudet. 

RØDE KORS NORSKTRENING
  • Norsktrening er et lavterskeltilbud der mennesker med norsk som fremmedspråk får mulighet til å øve norsk og bli en del av et sosialt miljø.
  • Det legges mest vekt på muntlig norsk og dagligtale. Tilbudet retter seg mot personer uten forkunnskaper i norsk, som snakker litt norsk og/eller som ønsker å finslipe språket.
  • Vanlige aktiviteter på norsktreningen er for eksempel å lese aviser, snakke om ulike tema, drive med rollespill og gå gjennom vanlige ord og uttrykk.
  • Tilbudet er et supplement – ikke et alternativ – til den offentlige språkopplæringen.
  • Krav til frivillige: Gjennomføre intervju og obligatorisk opplæring, undertegne og overholde etikk- og taushetserklæring samt ha fylt 18 år.
nyheter

Hver tirsdag og onsdag arrangerer Tromsø Røde Kors fast ukentlig norsktrening for personer med norsk som fremmedspråk.

Etter at prøveprosjektet med norsktrening i Røde Kors ble startet i 2013/2014, har tilbudet nå blitt så populært i Tromsø at mange som har møtt opp må sendes hjem igjen på grunn av for stor pågang.

Må si stopp

Valborg Borgan Hanssen har vært frivillig i Røde Kors siden 2011 og har vært med siden oppstarten av norsktreningen. Hun forteller at tilbudet har vokst seg til en så stor aktivitet at det er mangel på frivillige.

LES OGSÅ: - Antall henvendelser er firedoblet

– I vår gikk vi fra én norsktrening til to per uke, men fremdeles er etterspørselen stor. Vi er rundt 20 frivillige i dag fordelt på de to dagene, og det er ikke så mange å ta av hvis noen faller fra. Vi har måttet si stopp på grunn av kapasiteten på lokalet og allerede fulle grupper. Noen ganger er det så mange som 40 deltakere på fem-seks frivillige.

– De som kommer hit vil veldig gjerne delta på norsktreningene, og da er det ikke så lett å si nei. Men det blir en belastning på de frivillige fordi det blir så mye støy og for store grupper, sier hun.

– Liker det ikke

Hanssen forteller at de har måttet stenge dørene i god tid før norsktreningen starter klokken 18.30 fordi gruppene allerede er fylt opp.

– Da ber vi deltakerne som ikke kommer inn om å være så snille å komme dagen etter, og i hvert fall ikke slutte å komme selv om vi må si nei denne gangen. Det bruker å gå seg til, men vi liker ikke å måtte avvise folk i døra, sier hun.

LES OGSÅ: Hassan kom til Norge for ti måneder siden - nå lærer han andre å snakke norsk (iTromsø pluss)

Nå håper hun flere frivillige kan bidra til å lette på trykket.

– Vi trenger flere frivillige. Folk med ikke-norsk bakgrunn har savnet et sted de kan komme og praktisere språket. Ofte har de ikke så mange å snakke norsk med, ettersom mange trekkes mot folk med samme bakgrunn som, og da ender det med at de bruker sitt eget språk. Her får de praktisert språket, noe som gjør tilbudet populært.

Trenger flere

Antall deltakere per norsktrening er satt til 35 personer på grunn av makskapasiteten i lokalet, men en større og stabil frivilliggruppe kan i beste fall resultere i flere norsktreninger per uke.

– Det er et stort behov for norskopplæring og det er mange som har stort utbytte av denne treningen. Med flere frivillige kan vi ha opplæring flere dager i uken og på den måten få plass til flere, sier tilrettelegger Sandra Iden i Tromsø Røde Kors.

LES OGSÅ: Olga (29) kan bli kastet ut av Norge på grunn av regnefeil (iTromsø pluss)

Ønsker flere menn

Røde Kors stiller ingen krav til frivillige annet enn at du må snakke norsk og like å være rundt mennesker. Alle frivillige blir kurset, opplyser Hanssen.

– Mange er redde for at de går inn i en lærerposisjon, men dette handler om å ha den gode samtalen og snakke med deltakerne slik at de får praktisert språket. Mange av deltakerne kommer nok også hit fordi de er ensomme og ønsker noen å prate med, så du må like å prate og gi av deg selv, sier hun.

Hun forteller at frivilliggruppa består av flest kvinner, og håper derfor at flere menn ønsker å prøve seg som frivillig.

– Vi har plass til mange og ønsker oss spesielt flere mannlige frivillige. De mennene vi har her nå trives kjempegodt, sier hun.