Kirkeparken er totalfredet og alle inngrep må godkjennes av Riksantikvaren.

Årsaken er at det har vært gravplass her fra middelalderen og fram til første halvdel av 1800-tallet.

Les også: Se hva som skjulte seg bak trærne i Kirkeparken

Ikke bare å røske opp

– Alle tiltak er søknadspliktige dersom det ligger store kulturhistoriske verdier i grunnen. Det meste lar seg gjennomføre hvis man planlegger så lite graving som mulig. Kommunen har etter god dialog med kulturminnemyndighetene klart å begrense inngrepene til et minimum, og dette er vi svært godt fornøyd med, sier seniorrådgiver Sissel Ramstad Skoglund hos Riksantikvaren.

Hun var torsdag i forrige uke på befaring i Kirkeparken sammen med kommunen og fylkeskulturetaten. Det ble da konstatert at røttene til poplene strekker seg utover et stort område fra der de har stått.

Les også: Tester trær i den nye gågata (iTromsø pluss)

– Røttene er kjempestore og har forgreininger i store deler av Kirkeparken. De strekker seg ti meter ut fra stammen. Det er ikke bare å røske dem opp, vi vet ikke hvor langt ned de stikker. Kommunen må søke om fjerning av røttene, og hvis planen er å ta dem opp for at det skal plantes nye trær og stauder, må arbeidet overvåkes av arkeolog, sier konservator Ragnhild Myrstad i Troms fylkeskommune.

Måtte fjerne poplene

Prosjektlederen for gågata og Kirkeparken, Henriette Jordheim i Tromsø kommune, sier poppelfjerningen er et ledd i opparbeidelsen av Kirkeparken, og at det var nødvendig å felle trærne allerede i år for å forberede prosessen og for sikkerheten til byens befolkning.

Les også: Kritisk til planen for kirkeparken

– Her må røttene drepes før vi kan sette i gang med fjerningen. Slik skal man forhindre at røttene setter rotskudd og sprer seg etter fellingen. Vi skal omplante og flytte på trærne i Kirkeparken. Enn så lenge må røttene ligge til arbeidet med opprusting av Kirkeparken starter neste år, sier Jordheim, som har fått flere reaksjoner på at poplene ble fjernet.

Riksantikvarens utsending mener det skal være mulig å fjerne røttene uten at det kommer i konflikt med den gamle middelalderkirkegården under torva. Flytting av krigsmonumentet og Adolf Thomsen-bysten inngår også i oppgraderingsplanene, og ny trapp til domkirka tilpasset rullestolbrukere.

Les også: Her hugger de ned det første treet

Fant spedbarnsgrav

– Når vi får vite litt mer om rotspredningen, må vi vurdere om det er mulig å fjerne røttene uten å komme i konflikt med kulturminner. Vi har hittil fått informasjon som tyder på at røttene i stor grad ligger i overflaten. Dette gjør det enklere. Vår innstilling er at det ikke vil være umulig å gjennomføre dette arbeidet, men det kan bli nødvendig med arkeologiske undersøkelser for å sikre kildeverdien i eventuelle kulturminner som fremkommer, sier Skoglund.

I forbindelse med fundamenteringen av lysmastene for noen år siden, dukket det opp spedbarnsgraver. Det vil man unngå når Kirkeparken skal oppgraderes og fornyes. Myrstad mener arbeidet i den fredede Kirkeparken må gjennomføres skånsomt og med minst mulig inngrep i jorda.

Les også: Må utsette planene for Kirkeparken og gågata (iTromsø pluss)

Flott byrom

– Det skal veldig små inngrep til før man kommer borti graver. Den gamle kirkegården bør få ligge mest mulig i fred, sier Myrstad.

Prosjektlederen viser til at de lenge har vært i dialog med fylkeskonservatoren i forbindelse med søknaden om opparbeidelsen av gågata og Kirkeparken.

– De kjenner planene godt og vi har forholdt oss til deres anbefalinger om minst mulig graving i kulturlagene. Om parken skal bli det flotte byrommet som vi ønsker, må likevel noe graving til, men vi har begrenset oss mye, sier Henriette Jordheim.

rotfast: Røttene fra poppeltrærne strekker seg langt inn i Kirkeparken. Foto: Ronald Johansen / iTromsø