Gir to millioner til kulturell vekst i Nord-Norge

- Det kan ikke være slik at man må bo i Oslo for å livnære seg eller oppnå suksess som kunster, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

BESØKTE TVIBIT: Tvibit ble offisielt åpnet 24. august 2016 av kulturminister Linda Hofstad Helleland.  Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

I sitt statsbudsjett for 2017 foreslår regjeringen en styrking av talent og kunstutvikling utenfor Oslo ved å styrke den regionale bransjeutviklingen.

Dette gir to millioner kroner målrettet til Nord-Norge som vil legge til rette for kulturell vekst og talentutvikling.

Levende kulturliv

Tidligere i år besøkte kulturminister Linda Helleland Tvibit i Tromsø, hvor hun fikk møte mange fra den kreative og kulturelle næringen. Ifølge stortingsrepresentant Kent Gudmundsen ga besøket ministeren et ønske om å bidra til utvikling av et sterkt og levende kulturliv i hele landet og en utvikling av regionale kulturelle kraftsentrum.

Stortingsrepresentanten fra Troms Høyre skriver i en e-post til iTromsø at han er fornøyd med satsingen.

- Det kan ikke være slik at man må bo i Oslo for å livnære seg eller oppnå suksess som kunster. I dag har man sjansen til å nå fram uansett hvor man kommer fra. Den neste Aurora Aksnes kan sitte hvor som helst og lage musikk. Digitaliseringen og globaliseringen gjør at hun eller han kan nå ut til hele verden. Da blir det vesentlig å løfte kreative miljøer i hele landet, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen i en kommentar til den varslede satsingen fra regjeringen og kulturministeren.

Stort potensial

Kulturministeren inviterer til en konferanse den 15.november for å se på muligheter for å utvikle kulturell og kreative næring både på nasjonalt og regionalt nivå. Kunst og kulturfeltet representerer et stort potensial for verdiskaping og lønnsomme arbeidsplasser, ikke bare i Oslo, men i alle storbyregionene, forteller Gudmundsen.

Helleland har reist rundt i landet og hatt møter med kreative og dyktige kunstnere og støtteapparat, og fått innsikt i noe av det arbeidet som foregår utenfor det institusjonelle feltet. Stortingsrepresentant for Troms Frp, Øyvind Korsberg, vil også løfte frem potensialet som ligger i kulturnæringene og behovet for å bidra til at vi får flere slike miljøer.

- Vi ser hvordan eksempelvis norsk film eller andre kreative miljøer også har brutt igjennom internasjonalt og slik har satt både seg selv og Norge på kartet. Det er liten tvil om at dette vil kunne gi oss mye tilbake i form av oppmerksomhet som er positivt for både reiselivet og annen næringsvirksomhet, kommenterer Korsberg.