KIRKEPARKEN: Under arbeidet med å legge nye fjernvarmekabler i Storgata, dukket det opp en bit av byhistorie. Den 3–4 meter lange trestammen er nemlig blant byens første vannrør.

– Vi har gjort en del gravearbeid i sentrum etter 1850, så det er nok ikke så altfor mange trerør igjen å grave opp. Det er derfor alltid litt artig når vi kommer over dem, forteller Tor-Inge Kjeldsen, driftssjef for vann og avløp i Tromsø kommune.

Det er i seg selv ikke så spesielt at det ble brukt trestammer som vannrør, men kanskje heller at de er å så pass bra stand etter å ha ligget under byens gater i nesten 200 år.

– De brukte jo trerør over hele landet. De var som regel rette furustammer på 3–4 meter som de boret i begge endene og som de koblet sammen med smijern. Disse ble lagt mellom vannpostene i byen slik at man enkelt skulle få tilgang på vann også nede ved havet. Det var derimot ingen trykk i de rørene og de var helt avhengig av tyngdekraften. De rørene var har gravd opp tidligere har nesten smuldret helt sammen når de har fått tørke etter så mange år med vann i seg liggende under bakken.

Tas vare på

Vann og avløp fyller snart 150 år i Tromsø, og de har allerede et av byens gamle trerør i et monter i deres lokaler. Hva som skjer med røret de gravde opp denne uken, er enda uvisst, men det er for galt å kaste de.

– Rundt 1850–60 gikk man over til jernrør og fikk endelig trykk i vannledningene. Det ble starten på de moderne vannverkene her i byen. Det som er gøy er jo at det er samme tanke bak det vi gjør i dag som det de hadde den gang. Nemlig at det skal være lettest mulig for folk å få tak i vann. Filosofien er den samme i dag, men materialet er mye bedre, forteller Kjeldsen.

Spennende

Kjeldsen synes alltid det er stas når de graver opp slike byhistoriske skatter, og håper at vann og avløp får muligheten til å markere 150 år jubileet deres i år med en utstilling av alle skattene de har samlet på opp gjennom årene.

– Det er utrolig mye spennende infrastruktur og skatter nede i bakken. Det er der man finner byens nervesystem og blodårer. Vi tramper over byens indre liv hver dag, men det er nok sjeldent vi reflekterer over det, så det hadde nok vært stas å markere jubileet vårt med å vise noe av det fram, avslutter Kjeldsen.