Maren (19) etterlyser orgasme i Aftenposten

«Vi har sex for nytelsens skyld, men når klimaks uteblir hos mange kvinner er det noe som ikke stemmer» skriver Maren Irene Gåre Bakkevoll fra Tromsø i debattinnlegget «Hvor er orgasmen min?».

IKKE LIKESTILT: Maren Irene Gåre Bakkevoll (19) fra Balsfjord etterlyser mer debatt rundt likestilling i senga.  Foto: Martin Lægland Ellingsen

nyheter

– Vi tror at vi lever veldig likestilt, men når man ser etter og begynner å forstå ting så ser man at vi ikke er så likestilt likevel, sier Bakkevoll til iTromsø.

Her kan du lese hele debattinnlegget: «Kvinnekampen på soverommet. La meg få min orgasme.»

Undertrykking

Torsdag denne uken publiserte Aftenposten et leserinnlegg undertegnet 19-åringen fra Tromsø. I innlegget skriver hun at kvinners seksuelle nytelse alltid har vært tabu:

«Det blir fort kleint å snakke om, og som kvinne møter man fordommer i større grad enn menn i den offentlige debatten – det samme oppleves også i sengen», mener Bakkevoll i innlegget.

Hun forteller at det var under sitt andre år på videregående at hun ble bevisst på problemstillingen.

– Jeg begynte å sette meg inn i hva feminisme er og hvordan kvinneundertrykking fremdeles skjer i samfunnet vårt, sier 19-åringen som nå tar et friår etter videregående skole.

Les debatt: «Hvor tjukke i hue er en når en ikke forstår at et samleie når en ikke har lyst er dritvondt?»

Tabu

I innlegget beskriver Bakkevoll at det helt fra barneskolen av er klart at jenter ikke skal ha orgasmer. Mens guttene i klassen kan snakke høyt og skamløst om runking og porno, snakker jentene aldri om det å utforske egen kropp.

– Det er litt av grunnen til at det ofte er vanskelig å snakke om kvinnelig orgasme, og det er ikke noe man vokser fra med det første, sier hun.

Les også: Så mye sex har vi - og så mange «faker» orgasme

I et større bilde

– Det som er viktig for meg å få fram er at veldig mange unge jenter i dag tror det er deres skyld og at de ikke er gode nok. Men det er samfunnet det er noe galt med og ikke en selv, sier 19-åringen, som også setter dette inn i et større bilde i sitt innlegg:

«Når kvinner vet så lite om seg selv, er det ikke rart det er vanskelig å kommunisere hva man liker og ikke liker, men setter vi dette i et større bilde ser vi også hvordan en heteronormativ idé om sex er skylden i seksuelle overgrep. Når kvinner ikke skal nyte sexen på lik linje som menn er det ikke vanskelig å forestille seg hvordan dette fører til at noen menn tror det er greit å bruke kvinners kropp til det de ønsker.»

Les også: Maren Bakkevoll (17) klar for indisk drømmeskole

Må tørre å snakke om det

Bakkevoll mener man kan trekke linjen mellom voldtekt, kultur og manglende orgasme hos kvinner.

– Voldtekt er noe som skjer i et større bilde – det er ikke inni et vakuum for seg selv, sier hun og legger til:

– Kvinner og menn er ikke likestilt i senga, og likestilling er heller ikke noe som kommer av seg selv. Vi må anerkjenne at det er et problem, og mye av årsaken er at vi ikke snakker om det. Hvis vi kan komme sammen og snakke om dette problemet som mange jenter har, så vil flere se at det ikke er deg det er noe galt med, men samfunnet vi lever i.

Positive tilbakemeldinger

19-åringen påpeker at hun ikke sitter med svarene eller løsningen på problemet, men at det er viktig for henne at noen tar debatten.

Etter at leserinnlegget ble publisert har Bakkevoll fått mange tilbakemeldinger fra kvinner som setter stor pris på at 19-åringen tør å snakke høyt om problemet.

– Jeg fikk blant annet en melding fra en eldre dame som sa at hun var glad for at jeg tok det opp og at hun var helt enig med meg. Vennene mine synes også det er bra, og det virker som om det er veldig mange som kjenner seg igjen i dette, sier Bakkevoll.