Elines Franco Jensen, opprinnelig fra Den dominikanske republikk, har kun vært i Tromsø i tre år. Likevel har hun klart mesterstykket å produsere et epletre som bærer frukt.

  • Se bildeserie øverst i saken!

– Jeg plantet trærne i mai-juni i år, og kjøpte først bare ett. I butikken sa de at jeg burde kjøpe to, og etter litt research fant jeg ut at det var lurt, så jeg kjøpte ett til, forteller Jensen.

Hun tenkte at det var verdt et forsøk, selv om alle rundt henne mente at det var et helt håpløst prosjekt.

– Mannen min hadde ingen tro på at de kom til å produsere frukt, og mente nok at det var bortkastede penger. Alle snakket om at det var for kaldt og at vi bodde for nær havet.

Trodde det var en spøk

Til tross for de mange advarslene, blomstret trærne godt i sommer, og i september hang det frukt i greinene.

– De hadde ikke mye blomster da jeg kjøpte dem, men da jeg plantet dem ute, fikk de fart på seg. Det er kanskje ekstra spesielt siden vi ikke har hatt så mye sol og varme i sommer, men de står lunt i bakhagen vår, forteller Elines Franco Jensen, og fortsetter:

– Da jeg kom til Nord-Norge, var jeg ikke klar over at det var så spesielt med fruktbare epletrær her. Når jeg har fortalt folk at vi har fått modne epler, har de fleste trodd at jeg spøkte.

– Litt vel sure

Selv om trærne ikke akkurat har gitt voldsomme mengder med frukt, må man vel kunne si at det har vært et meget brukbart første år.

– Jeg har vel høstet fem-seks epler til nå, og har fortsatt ni hengende på trærne. Søndag smakte vi på det største. Vi har vært nysgjerrig lenge nå og klarte ikke å vente lenger. Eplet var kanskje litt vel surt, men definitivt spiselig, forteller hun.

– Blir nok en eplepai

Planene for hva som skal skje med eplene er også klar.

– Jeg jobber i en liten barnehage med kun fem barn, og de elsker epler, så jeg tenkte at de skulle få hvert sitt. Resten tenkte jeg å bruke i en eplepai, sier Elines Franco Jensen.

Nå gjenstår det å se om trærne overlever den tidvis nokså brutale vinteren her i nord:

– Det er jo det som blir det mest spennende. Jeg har lest meg opp på hvordan man skal dekke trærne til, slik at de overlever vinteren. Så får vi bare krysse fingrene for at de klarer seg og produserer enda mer frukt til neste år.

Eksotisk

Arve Elvebakk, leder for byens botaniske hage, forteller at det er langt fra vanlig at man klarer å produsere fruktbare epletrær her i nord.

– Frittstående trær har ingen muligheter. Om epletrærne står inntil en vegg, gjerne sørvendt, får de mye mer varme, og da er det ikke umulig at det kommer litt frukt. Man hører jo rykter fra tid til annen om folk som har fått det til, men det er ganske eksotisk og gøy siden det er så sjelden. Det er jo mange som har epletrær som overlever vinteren år etter år, men det er ikke ofte at de produserer frukt, sier Elvebakk.