Næringsforeningen forteller at Tromsø er Norges største fiskerihavn for blant annet torsk, og vil finne ut hvor mange milliarder kommunen tjener på fiskeri og havbruk.

For å finne ut det har Troms fylkeskommune og Næringsforeningen for Tromsøregionen bestilt en ringvirkningsanalyse fra Nofima, som skal finne nøyaktige tall i løpet av 2017.

- For havbruksnæringen er det for noen år siden gjort en ringvirkningsanalyse. Vi ønsker å ta analysen et steg videre. I dette forskningsprosjektet tar vi med havbruket, fiskeriene og leverandørindustrien. Det er svært gledelig at fylkeskommunen bidrar så sterkt slik at vi får kartlagt hele fylket og dermed ha faktagrunnlag for en viktig næringspolitisk debatt fremover, sier sjef for Næringsforeningen Nils Kristian Sørheim Nilsen, i en pressemelding.

Har gjort analyse tidligere

- Olje og gass er Norges viktigste inntektskilde, men fiskeri og havbruk blir stadig viktigere og står for en stor verdiskapning i vårt fylke. Tiden er nå moden for å få kartlagt de verdiene disse fornybare næringene skaper for regionen og fylket. Både verdiskaping og arbeidsplasser er viktig å ha som et faktagrunnlag for det videre arbeidet, sier Willy Ørnebakk, fylkesråd for helse, kultur og næring.

Nofima gjorde en ringvirkningsanalyse for havbruksnæringen i Tromsø for tre år siden. Da kom det frem at over 80 prosent av innkjøpene som oppdrettsselskapene gjorde, gikk til lokal leverandørindustri. Nå spør fylkeskommunen og Næringsforeningen om det fortsatt er slik.

- Det er ikke gjort en slik analyse før. Fiskerinæringen har kanskje havnet litt i skyggen av medias interesse, men nå får vi fakta på bordet. Med god forvaltning og riktig drevet fiske er jeg sikker på at dette er en særdeles betydningsfull næring for vårt fylke, sier Willy Ørnebakk.