Onsdag gjestet Hans Majestet Kong Harald og Singapores presidentpar Tromsø. President Tony Tan Keng Yam og fru Mary Tan tilbringer denne uken tre dager i Norge i forbindelse med et statsbesøk. Kongeparet er vertskap for besøket og onsdagen ble tilbrakt i Tromsø.

SE OGSÅ: Bildene fra kongebesøket (for abonnenter)

Kong Harald holdt seg tydelig i bakgrunnen da besøket ankom Árdna – universitetets samiske kulturhus like før klokken 12.00. Det var presidentparet som førte an, og ble ønsket velkommen av rektor Anne Husebekk.

Nysgjerrig presidentfrue

Presidentparet ble også møtt av senterleder for samiske studier, Else Broderstad, samt flere samiske studenter. Broderstad fortalte blant annet om hvor stolte de er over den høyere utdanningen innen samisk språk og historie, og la vekt på at det er samiske studenter ved alle fakultetene ved UiT.

Studentene var i anledning besøket kledd i sine respektive samedrakter, noe presidentfruen fra Singapore var spesielt nysgjerrig på. Studentene fortalte presidentparet om de ulike koftene og søljene de bar.

Stor betydning

Der fikk statsbesøket og Kongen omvisning i universitetets skipssimulator, og ble presentert for noe av forskningen som foregår ved UiT. Kongen holdt seg på nytt i bakgrunnen, og lot presidentparet fra Singapore stå i sentrum for oppmerksomheten. Det var tydelig at det var delegasjonen fra Singapore og statens interesse for Arktis som var på agendaen.

Verken Kong Harald eller presidentparet uttalte seg til pressen eller foran resten av forsamlingen, men rektor Anne Husebekk fortalte til iTromsø at universitetet setter stor pris på gjestene som onsdag ble vist rundt på campus.

– Det har vært veldig spennende. Vi er glade for at både Kongen og presidenten i Singapore kommer hit. Singapore har Asias mest berømte universitet, og det er klart at hvis vi kan få til avtaler med universitetet der så blir vi veldig fornøyde, sier rektoren.

– Hva betyr besøket for UiT og Tromsø?

– Det betyr mye at presidenten i Singapore sammen med en så stor delegasjon fra landet får mer informasjon om nord. Det finnes faktisk ikke noe bedre utviklet samfunn i hele verden så langt nord som akkurat Tromsø, så vi er glade for at noen tar seg tid til å komme hit. Og det er spesielt hyggelig når det er berømte personer som har et stort nettverk de kan fortelle ting til når de kommer hjem, sier Husebekk.

Ønsker samarbeid

Ordfører Kristin Røymo var også til stede da Kongen og presidentparet besøkte UiT. Hun gleder seg over Singapores interesse for Tromsø og Arktis, og viser til at det er en stor bevissthet i Singapore rundt å orientere seg mot de arktiske statene, fordi det kommer til å skje mye i Arktis i tiden fremover.

– Det som er flott for Tromsø er at Singapore er særlig interessert i det maritime og havsektoren, og de ønsker å utvikle et samarbeid med de arktiske områdene. Tromsø har tatt en utrolig viktig rolle de siste årene når det kommer til arktisk forskning samt politikkutforming. Og det at vi har det permanente sekretariatet til Arktisk Råd her, som vi har hatt i noen år nå, gjør Tromsø by veldig spennende for en stat som Singapore som ønsker å være sterkt involvert i det som kommer til å foregå i Arktis i årene som kommer – både knyttet til verdiskapning, men også forvaltningen av naturressursene olje, gass og fisk, sier ordføreren, og fortsetter:

– I tillegg har vi en kjempestor eksport av særlig fisk til Singapore. Og vi har en stor businessdelegasjon som er med den offisielle delegasjonen hit i dag. De har møter med både fiskerimiljøet og teknologimiljøene i Tromsø.

Etter besøket ved UiT fortsatte presidentparet, kongen og resten av delegasjonen videre til lunsj med Tromsø kommune, før de deretter skulle ut med forskningsskipet Helmer Hansen sammen med blant annet UiT-rektor Anne Husebekk.