Mistet sønnen i 2014

Nå gir han ut bok om hvordan man skal takle sorgen

Tore Skoglund opplevde noe av det verste et menneske kan oppleve, nemlig å følge sitt eget barn til grava. Nå har han gitt ut bok om det å komme seg gjennom sorgen.

BOKAKTUELL: «Resten av livet» er Tore Skoglunds 17. bok. Boka omhandler sønnen Jørn-Christians liv og død, en fars sorg, og hvor viktig humoren er for å bearbeide sorgen. Foto: Lena Verås Eriksen 

nyheter

I oktober 2014 døde Jørn-Christan Skoglund, tidligere sjefredaktør i iTromsø, av kreft. Han var Tore Skoglunds eldste sønn, og rakk så vidt å fylle 41 år gammel.

LES OGSÅ: Redaktørstolen står tom

«Resten av livet»

Tore Skoglund er nå aktuell med boka «Resten av livet». Dette er en oppfølger til boken Skoglund ga ut i 2012, «Dø ikke før døden», som omhandler galgenhumor og hvordan man skal bevare forstanden når sorgen rammer deg. «Resten av livet» er en bok som skildrer livet til Jørn-Christian Skoglund, farens sorg, og ikke minst hvor viktig humoren er midt i den mørke tiden.

– Jeg hadde hele tiden tenkt å lage en oppfølger til boken fra 2012. I mellomtiden gikk Jørn-Christian bort, og det ble helt naturlig at oppfølgeren da handler veldig mye om ham, sier Skoglund til iTromsø.

– Det er ikke bare trist og leit. Det er en god del humor. Ellers hadde det ikke vært noe vits å skrive den, legger han til.

Ville at faren skulle jobbe

Noe Skoglund beskriver i boka er dagen sønnen gikk bort. Som komiker hadde Skoglund et oppdrag i Harstad denne dagen. Dødsbudskapet kom da han satt på Hurtigbåten. Jørn-Christian var død. Kun timer etter han fikk beskjeden, gikk Skoglund på scenen og underholdt publikum.

– Jeg prøver å belyse hvordan det er å jobbe slik jeg gjør. Jeg morer folk fra scenen rundt omkring i landet, samtidig som jeg gråter inni meg. Det er ingen som ser tårene, forklarer han.

LES OGSÅ: Lever med sorgen

Han legger ikke skjul på at tiden etter Jørn-Christians bortgang har vært svært tøft.

– Vi pratet en del da det var klart hvor syk han var. Han ville at jeg skulle fortsette å jobbe. Det å stå på scenen i Harstad kun noen timer etter at han døde var en spesiell opplevelse, sier han.

– Hvordan klarte du det?

– Det er han som gir meg krefter. Det er han som driver meg fram, og jeg gjorde det for hans skyld. Jørn-Christian var veldig klar på at jeg ikke skulle sitte og holde ham i hånden, jeg skulle ut og jobbe, sier han.

– Humoren har betydd alt

Det å ta i bruk humor når alt raser sammen rundt deg, er noe Skoglund mener er livsviktig.

– Humoren har betydd alt for meg. Jeg hadde ikke vært i live i dag uten den. Uten et snev av humor, så overlever du ikke. Du må kunne flire av ting, ellers går du inn i en depresjon, sier han.

– Hvordan har skriveprosessen vært?

– Det er noe som heter sursøt saus, den er både søt og bitter. Jeg har flere ganger lagt fra meg boka og sagt «jeg klarer ikke mer». Heldigvis trykket jeg aldri på delete-knappen.

– Har du vært nær?

– Ja, det har jeg. Men jeg hørte nok stemmens hans i bakgrunnen.

LES OGSÅ: Å miste en sønn

Det å nå sitte med Jørn-Christians historie samlet mellom to permer, er noe som betyr mye for Skoglund.

– Hele prosessen har vært terapeutisk, selv om det har vært smertefullt. Det er nok en av grunnene til at jeg ikke ga opp.

Det er forlaget Bok i nord som gir ut «Resten av livet». Forlegger Ronny Trælvik håper historien Skoglund deler, er noe som flere kjenner seg igjen i.

– Det er en viktig historie som fortelles. Selv om det er en veldig personlig bok, så er det et universelt tema. Det er forhåpentlig noe alle kan ha interesse av å lese, uavhengig om man kjenner Tore eller Jørn-Christian, påpeker Trælvik.