Utlovet dusør - fikk inn over 70 (!) døde niser

Havforskningsinstituttet har fått inn nok niser til sitt forskningsprosjekt.

NISER: Nisene er et vanlig syn langs norskekysten. En utlovet dusør har nå sikret forskerne nok dyr å forske på. 

nyheter

Det var i midten av september at Havforskningsinstituttet gikk ut og utlyste at de ønsket døde niser å forske på. Årsaken var at havforskerne ennå ikke hadde kartlagt artens rolle i kystøkosystemet, samt hvordan det påvirket dem.

– Vi har nå fått nok niser til prosjektet vårt. Derfor stanser vi innsamlingen av dyr som har blitt tatt som bifangst, siteres havforsker Ulf Lindstrøm på hjemmesiden til Havforskningsinstituttet.

LES OGSÅ: Forskere vil ha døde niser – utlover dusør

70 niser

Fra og med 15. oktober blir det slutt på betaling av dusør for niser.

På sin hjemmeside opplyser de at det ble levert inn bortimot 70 niser fra Rogaland i sør til Vest-Finnmark i nord. Mesteparten av dem kommer fra Lofoten, Vesterålen og Troms.

Forskerne skal blant annet se på hva nisene spiser, hvordan de påvirkes av miljøgifter og hva som skjer med dem når det oppstår endringer i økosystemet.

SE VIDEO: - Hele havet kokte

Nytte

– Niseundersøkelsene inngår i et større prosjekt hvor flere forskningsinstitusjoner skal kartlegge kystøkosystemene og det som påvirker dem, sier Lindstrøm.

– Fiskerne som har levert døde niser til oss vil ha nytte av det på lang sikt, fordi det skaffer oss bedre dokumentasjon på hvor utbredt utilsikta bifangst er i de ulike fiskeriene, sier han.