Utlovet dusør - fikk inn over 70 (!) døde niser

Havforskningsinstituttet har fått inn nok niser til sitt forskningsprosjekt.

NISER: Nisene er et vanlig syn langs norskekysten. En utlovet dusør har nå sikret forskerne nok dyr å forske på.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det var i midten av september at Havforskningsinstituttet gikk ut og utlyste at de ønsket døde niser å forske på. Årsaken var at havforskerne ennå ikke hadde kartlagt artens rolle i kystøkosystemet, samt hvordan det påvirket dem.

– Vi har nå fått nok niser til prosjektet vårt. Derfor stanser vi innsamlingen av dyr som har blitt tatt som bifangst, siteres havforsker Ulf Lindstrøm på hjemmesiden til Havforskningsinstituttet.

LES OGSÅ: Forskere vil ha døde niser – utlover dusør

70 niser

Fra og med 15. oktober blir det slutt på betaling av dusør for niser.

På sin hjemmeside opplyser de at det ble levert inn bortimot 70 niser fra Rogaland i sør til Vest-Finnmark i nord. Mesteparten av dem kommer fra Lofoten, Vesterålen og Troms.

Forskerne skal blant annet se på hva nisene spiser, hvordan de påvirkes av miljøgifter og hva som skjer med dem når det oppstår endringer i økosystemet.

SE VIDEO: - Hele havet kokte

Nytte

– Niseundersøkelsene inngår i et større prosjekt hvor flere forskningsinstitusjoner skal kartlegge kystøkosystemene og det som påvirker dem, sier Lindstrøm.

– Fiskerne som har levert døde niser til oss vil ha nytte av det på lang sikt, fordi det skaffer oss bedre dokumentasjon på hvor utbredt utilsikta bifangst er i de ulike fiskeriene, sier han.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter