Nå har denne foreningen fått egne lokaler

I over 20 år har Norsk veteranforbund for internasjonale operasjoner (NVIO) stått uten et eget tilhørsted. I går kunne de entre inn i nye lokaler på Utsikten.

FLYTTER INN: Edmund Leikslett, John Berlund og Knut Ove Tanem i NVIO avdeling Tromsø kunne endelig flytte inn i nye lokaler.   Foto: Jørn Myreng

nyheter

Tidligere har foreningen holdt til i lokaler på Sydspissen som de har leid.

– Det er helt avgjørende for oss å ha egne lokaler. Nå kan vi ha faste åpningstider med arrangementer til medlemmene våre, forteller Edmund Leikslett, som er styremedlem i NVIO avdeling Tromsø.

I går kveld hadde foreningen åpning til stor fornøyelse for de oppmøtte.

– Det har vært en fantastisk kveld, sier John Berglund, styreleder i NVIO avdeling Tromsø.

LES OGSÅ: Dette selskapet vil få slutt på at det står tomt i disse lokalene

Liten, men viktig forening

Berglund regner ut at det har vært omtrent 60 stykker som har vært innom på åpningsdagen. Det kan fort høres ut som at det er lite. Forsvaret estimerer nemlig at det er mellom 600 og 700 personer i Tromsø som har tjenestegjort i utlandet.

– Vi skal jo være et lavterskeltilbud til folk som ikke har det like lett med å komme tilbake. Vi som er her har alle vært med på internasjonale operasjoner og vet hva det dreier seg om. Vi har noe til felles som vi kan snakke om, forteller Knut Ove Tanem, nestleder i NVIO avdeling Tromsø.

– Hvor skulle veteranene henvendt seg dersom dere ikke hadde vært her?

– Da måtte de ha dratt til fastlegen, men de har ikke forutsetninger til å skjønne hva vi har gått gjennom. For noen år siden kom jeg hjem fra Afghanistan hvor det ble utløst masse skudd, og slikt fester seg. Den første tiden da jeg var tilbake i Norge opprettholdt jeg handlingsmønsteret i trafikken som jeg brukte i Afghanistan. Jeg rygget for eksempel alltid når jeg skulle parkere for å ha muligheten til å komme fort ut, sier Berglund.

LES OGSÅ: Leter etter konsept til Bangsundbrygga

Etterlyser unge veteraner

Ordet «veteran» forbinder man ofte med eldre som har tjenestegjort i krig. Av dem som var i NVIOs lokaler da iTromsø tok turen innom, virket det som om definisjonen stemte ganske godt.

– Vi eldre er nok godt representert. Vi ønsker jo at flere yngre blir med, sier Tanem.

– Det er ikke alder som definerer om man er veteran, men erfaringen, mener Berglund.

Men det er ikke bare menn som kan regnes som «veteran»

– Mellom fem og ti prosent av dem som bruker å komme innom er kvinner. Det er alltids rom for flere, sier Leikslett.