Sverre Karmhus Steinsvåg, avdelingsleder for Øre-Nese-Hals-avdelingen på Sørlandet sykehus og professor II ved Universitetet i Bergen, har forsket på hvordan konserveringsmidlene i nesespray virker på slimhinnene. Han anslår at det antakelig er flere hundre tusen i Norge i dag som er avhengig av nesespray. Her er det snakk om typer som Otrivin, Zymelin eller Rhinox.

Det er forskning.no som omtaler saken.

De skriver: "Virkestoffene xylometazolin og oxymetazolin får blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen og dermed åpne for fri pust. Problemet oppstår hvis du fristes til å spraye nesen litt ekstra lenge, på tross av hva du får beskjed om i pakningsvedlegget, som sier maks ti dager. Da kan virkestoffene gi betennelse som gjør slimhinnen hoven – og enda hovnere enn den var i utgangspunktet."

Etter hvert betyr dette at man trenger nesesprayen for å puste gjennom nesen, og jo mer man bruker den, desto oftere trenger man den.

Les også: Slik unngår du høstinfluensaen.

- Går over

Steinsvåg forsikrer i artikkelen om at bivirkningene av overforbruket vil gå over etter en stund hvis man slutter, og at nesen da vil fungere normalt igjen. Det tar bare litt tid.

Lege og nesespesialist Peter Graf, som også har forsket på nesesprayavhengighet, forteller i artikkelen at en studie han har gjort tyder på at de som hadde misbrukt nesespray i flere år fikk det raskt bedre dersom de erstattet sprayen med en nesespray med kortison. Den er reseptbelagt og skal dempe betennelse.

Også Steinsvåg anbefaler kortison-sprayen i perioden når man slutter med den vanlige nesesprayen sin.

Slik kan du slutte

Ifølge Steinsvåg finnes det ingen snarvei ut av avhengigheten, men det finnes hjelpemidler.

– Saltvann renser neseslimhinnen for skitt, bakterier og virus og vil også ha en neseåpnende effekt, råder han i artikkelen.

I tillegg trekker han fram nedtrapping - og at man da kan bruke barneversjonen av sprayen.

Graf trekker fram bevegelse som et hjelpemiddel - siden det frigjør adrenalin.

Uansett, dersom man har vært avhengig og har kommet ut av det, er oppfordringen klar:

– Har man hatt et avhengighetsforhold tidligere, får man det lettere igjen. Så de som har hatt det bør være ekstra forsiktige med nesespray, sier Steinsvåg.

Les mer her!