Hun skal lære Tromsø-kvinner å nyte øl

Bryggeri- og drikkevareforeningen vil gjøre øl til en damegreie gjennom foredrag og smaking.

ØLVENN: Hege Ramseng i Bryggeri- og drikkevareforeningen arrangerer onsdag foredrag og ølsmaking under navnet «Damer og øl» i Tromsø. Foto: Bryggeriforeningen 

nyheter

Onsdag kveld arrangerer Bryggeri- og drikkevareforeningen «Damer og øl!» i Mathallens lokaler i Grønnegata. Håndplukkede damer får da en innføring i ølets vidunderlige verden, av prosjektleder Hege Ramseng.

– Vi har invitert damer fra Tromsøs næringsliv, kulturliv og politikk – veldig mye forskjellige folk. Formålet er å få damer til å drikke og interessere seg for øl, som de siste årene har vært en ganske mannstung greie, forklarer Ramseng.

Kvinner var ølbryggere

Ølet har ikke alltid vært mannens domene, ifølge prosjektlederen.

– Mannfolk er veldig nerdete, og hvis de begynner å interessere seg for øl, er veien kort til hjemmebrygging i garasjen.

– Hvis man går tilbake til det gamle Mesopotamia, var det kvinnene som sto for ølbrygginga – en praksis som gjentar seg opp gjennom hele historien. I 1300-tallets England var for eksempel kun én av åtte ølbryggere menn, forklarer hun.

I nyere tid har vin vært vel så populært som øl blant den kvinnelige befolkningen i Norge.

– Øl har flere smakskomponenter enn vin. Når jeg hører damer si at de ikke liker øl, tenker jeg at de ikke har oppdaget den rette øltypen ennå. Per nå har vi 1.500 unike norske øl, og vi ønsker at også damer skal utforske disse.

Opptatt av det visuelle

Ramseng, som er utdannet øl-kelner, har arrangert «Damer og øl» en del andre plasser i landet. Hun har dermed høstet en del erfaringer med deltakerne.

– Vi har hatt mange deltakere som er godt kjent med vin, som har fått seg en ordentlig vekker, avslører hun.

Mat er en sentral del av «Damer og øl»-arrangementet.

– Mange er ikke klar over hvor godt forskjellige øltyper passer til mat, og kombinasjonen av øl og sjokolade er bare helt fantastisk.

– Tror du det visuelle aspektet er spesielt viktig for kvinners valg av drikkevarer?

– Ja, det er det. Damer er opptatt av fine glass, og riktig mengde. Fargespekteret i øl er vakkert, og ofte kan det være lurt å bruke vinglass i stedet for de tradisjonelle halvliterne.

Lokale ølsorter

Når bryggeriforeningen arrangerer ølsmaking i Tromsø, er selvfølgelig de lokale bryggeriene representert, i form av Mack, Bryggeri 13 og Graff Brygghus.

– Det er naturlig å arrangere «Damer og øl» i Tromsø, som er en ordentlig ølby. Mack er jo landets eldste bryggeri, og de siste årene har byen også fått egne, gode mikrobryggerier. Mikrobrygg var et område hvor hele Nord-Norge hang betydelig etter, men dette har heldigvis endret seg nå, mener Ramseng.