Mina Oline (19) kjemper for å bli Norges beste tømrerlæring

Mina Oline Skreddernes (19) deltar som eneste jente blant tømrerlærlingene i yrkes-NM.

TØMRER: Tromsø-bosatte Mina Oline Skreddernes (19) er lærling i Totalrenovering og viser i disse dager sine kunnskaper som tømrerlærlingene i yrkes-NM. Foto: Byggmesterforbundet 

nyheter

Mina Oline Skreddernes (19) er fra Bekkarfjord i Finnmark, men bor i Tromsø og er lærling i Totalrenovering. Denne uken deltar hun i yrkes-NM, som eneste jente blant de seks tømrerlærlingene som tevler om seieren.

Må bygge en bod

Norgesmesterskapet arrangeres i Bergen og lærlingene får to og en halv dag på å løse en oppgave de ikke kjenner til på forhånd. Tirsdag ettermiddag ble oppgaven utlevert og deltakerne må bygge en bod av en gitt størrelse.

– Oppgaven er litt vanskelig, men det har gått fint hittil. Det er ikke alt jeg har vært borte i før, forteller Skreddernes, som er midt oppe i snekkeringen da iTromsø slår på tråden.

Oppgaven inneholder nøye regler og krav, som blant annet utsparinger for vindu og dør, liggende kledning på hele boden og det skal lages hjørnekasser på alle fire hjørnene.

– Jeg er ferdig med bindingsverket og har begynt på kledning, så jeg tror jeg ligger godt an.

Eneste jente

Skreddernes har gått på Tomb videregående skole.

– At jeg valgte å bli tømrer er egentlig veldig tilfeldig, men jeg synes jo det er artig å få til ting og det er spennende å bygge noe nytt, forteller hun.

Av de seks tømrerlærlingene som deltar i yrkes-NM, er hun eneste jente.

– Det er veldig få jenter som holder på med dette. Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik, men det er jo tungt og en tøff jobb, så man må ha litt fysisk styrke for å klare det.

Skreddernes er midt i norgesmesterskapet, og tør ikke spå hvordan resultatet blir.

– Det tar jeg bare som det kommer.

Stort arrangement

Yrkes-NM arrangeres i Bergen 18.–20. oktober og huses i Vestlandshallen sammen med yrkesmessa Yrkeslabyrinten 2016. I mesterskapet konkurrerer omtrent 240 ungdommer i 25 ulike yrkesfag. Arrangementet har blant annet hatt besøk av statsminister Erna Solberg og hadde en høytidelig åpning med sekretariatsleder i WorldSkills Norway – Norges Yrkeslandslag, Elisabeth Lang, og tv-personlighet Leo Ajkic. Til NM-vinneren ventes heder og ære, medalje og et gavekort på flere tusen kroner.