Nå vil de innføre pante-nyvinning i Tromsø: – Det handler om verdighet

Arbeiderpartiets Ragni Løkholm Ramberg og Marta Hofsøy vil innføre et «panterekkverk» på byens søppelkasser.

PANTEGLAD: Marta Hofsøy og Ragni Løkholm Ramberg vil innføre et rekkverk på søppelkassene i Tromsø-sentrum, slik at folk kan sette fra seg panten. 

nyheter

STORTORGET: – Vi har fremmet en interpellasjon til onsdagens kommunestyremøte om å etablere panteringer på søppelkassene i Tromsø sentrum, sier Hofsøy.

Les også: Kommunen skal ansette ny klima- og miljørådgiver

Panter alt

En pantering, eller et panterekkverk, er en innfatning som festes på søppelkasser, slik at tomgods og pant kan settes fra seg, istedenfor å kastes. På den måten kan de som panter flaskene ta dem rett fra rekkverket, og ikke lete seg gjennom søppelkassa.

– Det handler om verdighet for dem som panter flasker som andre kaster. Det er også en påminnelse til tromsøværinger om at man ikke skal kaste flasker i søpla, men pante de, sier Ramberg, som bedyrer at hun selv panter alt. Alltid.

Les også: Denne mannen er yngst i kommunestyret og tjener minst

Innført i Oslo

Oslo har innført panteringer, mens Aarhus og København ifølge Ramberg var de som innførte ordningen først.

– Vi vil starte med å innføre panterekkverket på alle søppelkassene i sentrum. Så må vi ta en vurdering å se hvilken effekt det får, og da eventuelt innføre det i andre bydeler også, sier Hofsøy.

– Vi regner med at alle i kommunestyret som bryr seg om miljø og verdighet kommer til å være positiv til forslaget. Og det burde jo være alle, avslutter hun.

Les også: Vil ha nye bussruter for å få flere til å la bilen stå