Pride-festivalen med fokus på skeiv ungdom og flyktninger

Fredag formiddag slapp Tromsø Arctic Pride årets program. Årets tema er skeiv ungdom og skeive flyktninger.
nyheter

TVIBIT: Fra 5. til 13. november arrangeres Tromsø Arctic Pride, verdens nordligste pride-festival, for tredje gang. Under programslippet fredag fortalte arrangørene om årets tema: Ungdom og unge voksne.

– Alderen fra 15 til 23 er perioden hvor man bygger sin egen identitet, og samtidig opplever en kjønnsutvikling. Vi vet at mange unge skeive flytter fra Tromsø, ofte med studier som påskudd. Disse ungdommene er ressurser vi mister, og det er viktig å skape et miljø hvor det er aksept for skeiv ungdom, sier festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen.


– Det er ikke lenger langt fra Tromsø til Orlando

FRI og Skeiv ungdom arrangerte torsdag en markering for Orlando-massakrene i Rådhusparken.

 

En syrisk flyktnings historie

Fredriksen roser festivalens samarbeidspartnere, som består av blant andre Foreningen Fri, Amnesty og Tvibit. Amnesty bidrar økonomisk, i form av å stå for egne arrangementer under festivalen.

– Vi ønsker å sette søkelyset på det å være skeiv og samtidig være flyktning, sier regionleder Ole-Gunnar Solheim i Amnesty Region Nord.

Tirsdag 8. november blir det debatt om unge, skeive immigranter på Tvibit.

– Vi har fått med en syrisk flyktning som kom over Storskog. Han kom ut av skapet her i Norge, og vi får høre hans historie fra møter med vårt rettsapparat. Vi håper også å få med noen fra UDI, og vi ønsker også å utfordre politikere, sier Solheim.


Flagger på halv stang: – Det gjør veldig vondt

Byrådet var ikke i tvil om at rådhuset skulle ha regnbueflagget på halv stang etter den grusomme terroraksjonen i USA.

 

– Midt i Tvibits målgruppe

Ungdomshuset Tvibit er en svært sentral samarbeidspartner for Tromsø Arctic Pride i år.

– Det var ingen tvil om at vi skulle være en del av pride-festivalen i år. Vår målgruppe er tross alt ungdom og unge voksne, sier produsent for Tvibit, Mia Eriksen.

En stor del av festivalens arrangementer går av stabelen i den romslige bygningen i Parkgata.

– Hele festivaluka vil Skeiv Ungdom være å finne her på Tvibit, for å bidra med informasjon og svare på spørsmål. Torsdag blir hoveddagen her på huset, med blant annet skeiv hybelmiddag. Da kommer også Ingun Wik fra Grünerløkka helsestasjon, for å holde foredrag om ungdom, seksualitet og identitet, sier Eriksen.


Historisk parade i Tromsøs gater

Lørdag ble mangfoldet i byen feiret med en storstilt parade.

 

Vil ha mangfold i paraden

Festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen er glad for at fjorårets parade samlet om lag 320 personer, på tross av heftig snøvær. I år går paraden av stabelen lørdag 12. november.

– Det er viktig at paraden er både hørbar og synlig. Vi skal skape så mye bråk, liv og farger som mulig! I år samles vi på Tvibit etter paraden for å få varmen tilbake i kroppen, og vi oppfordrer skoler, lag, bedrifter eller hvem det måtte være til å delta i vår feiring av mangfoldet, sier festivalsjefen entusiastisk.

Tromsø Arctic Pride byr på mellom tyve og tredve arrangementer. Filmvisninger, foredrag og fest blir det også i år. For fullt program, se http://www.arcticpride.no/