TROMSØ/OSLO: – Vi må uttrykke skuffelse over at dere velger å introdusere dette produktet, og benytte plast som emballasje i et nytt produkt.

Remiks reagerer videre med vantro og mener det er et feilgrep av Tine å velge plast foran kartong.

Remiks stiller følgende spørsmål til Tine i brevet:

  • Hva slag plasttype er anvendt i denne flaska?

  • Er det oljebasert plast, resirkulert plast eller fossilfri plast?

  • La oss bare understreke – dersom det er oljebasert plast som er brukt, er det miljømessig uforsvarlig?

Les også: Ingrid (37) har gjort stor suksess med oppfinnelsen: Nå skal hun erobre Sverige (iTromsø Pluss)

Ender på gata

Remiks skriver videre at erfaringene de har gjort seg i avfalls- og gjenvinningsbransjen, er at mange av flaskene vil ende i restavfallet, på gaten eller i naturen. Dette skjer til tross for at målrettet informasjon og holdningsskapende aktiviteter prioriteres.

I slutten av brevet runder Remiks av slik:

– Tine omtaler seg selv som en samfunnsaktør, og har både bærekraftig verdiskapning, klima og økologi som kjerneverdier. Om dette skriver dere på egen hjemmeside: «Vi tror fremtidens vinnere er de som utvikler og produserer produkter og tjenester på en måte som forener globalt samfunns- og miljømessig ansvar med egen lønnsomhet.» Vi kunne ikke vært mer enig, og tillater oss å be om at dere revurderer å innføre dette klimafiendtlige og miljøskadelige produktet.

Brevet er signert Bård Jørgensen, som er adm. dir, og styreleder Ragni Løkholm Ramberg i Remiks Miljøpark AS.

Les også: Folkemøte om olje og gass: – Politikerne i Nord-Norge kan ikke se seg blinde på oljen

Reagerer kraftig

– Det er flere årsaker til at vi sender dette brevet. Som aktiv forbruker, bør alle være observante når det kommer nye produkter. Det er ikke alt som er bra, sier Jørgensen til iTromsø.

– I denne sammenheng, er det laget et produkt av plast. Så vidt jeg vet, så er det ikke oppgitt hvilken type plast det er. Det har vært mange reaksjoner på Facebook allerede, sier han.

Som profesjonell aktør innen gjenvinning, reagerer han på at Tine lanserer noe, som han hevder, kan være miljøskadelig.

– Jeg syns det er viktig å gi tilbakemelding til produsenten, og spør om det er fornuftig det som blir gjort. Vi ønsker mindre plast i omløp, sier han.

Klar over reaksjonene

I en e-post til iTromsø forklarer kommunikasjonssjef Sindre Ånonsen i Tine følgende:

«Vi er oppmerksomme på at bruk av plast skaper diskusjon. Grunnen til at vi har valgt å tilby melk på plastflaske, er at mange forbrukere ønsker seg mer praktiske emballasjeløsninger for melk når de er på farten. Plastflasker egner seg bedre til å putte i sekken - eller veska, enn kartong. Samtidig er vi opptatt av at bruken av plastflasker ikke skal komme i konflikt med miljøhensyn. Alle våre flasker kan resirkuleres og materialgjenvinnes, som plast, tekstiler og andre produkter. Derfor oppfordrer vi forbrukerne til å sortere melkeflaskene sammen med øvrig plastmateriale. I 2015 ble 87 prosent av engangs- og drikke-emballasje i plast gjenvunnet i Norge. Fra midten av oktober ble mengden plast i flaskene våre redusert med 20 prosent og gitt tynnere emballasje. I løpet av neste år vil våre flasker kunne pantes slik som brusflasker. Ambisjonen vår er at panteordningen er klar allerede i løpet av kommende vinter, hvilket vil gi en høy returandel. Tinemelk på flasker selges ellers i et begrenset opplag, så den samlede summen av plast herfra er svært lav. Vi setter ellers pris på tilbakemeldinger og synspunkter fra omverden, og vi skal selvfølgelig gi et skikkelig svar på brevet fra Remiks.»

Han viser også til grøntpunkt.no (ekstern lenke) for mer informasjon.