Byhistorisk sus fra hestevognen

Det var ikke så rent få som lot seg friste av tilbudet om å sitte på med hest og kjerre gjennom Storgata lørdag.

UVANT SYN: Det er ikke så altfor ofte man ser lyngshester vandre gjennom sentrum, og mange sperret øynene opp på turene mellom Stortorget og Domskirken.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

UVANT SYN: Det er ikke så altfor ofte man ser lyngshester vandre gjennom sentrum, og mange sperret øynene opp på turene mellom Stortorget og Domskirken. 

GØY: Elise (6) og Mathilde (7) koste seg på hestetur gjennom sentrum. 

VETERANHEST: Oldervik Far (12) er en ekte lyngshest og far til to av Norges beste lyngshester. 

nyheter

Det var mye som skjedde i Tromsø under Bylørdag, men det var liten tvil om at Sadio Nors tilbud om å sitte på med hest og kjerre, og forfatter Hallvard Birkeland, var et populært tiltak.

– Jeg har jo skrevet bok om byens vognmenn og det er det jeg skal fortelle om på disse kjerreturene. Vognmennene er jo ofte nevnt, men har ikke fått sin egen historie fortalt skikkelig før nå. Jeg har prøvd å kartlegge funksjonen deres og navnene til vognmennene. Det har vært fascinerende arbeid, sier Birkeland, og fortsetter:

– Historisk sett var det to steder vognhestene stoppet automatisk, og det var ved Ølhallen og polet. Det dyrker klart fram en del myter, men vognmennene spiste ofte nisten sin på Ølhallen.

Ekte lyngshest

Til å føre kjerren hadde de fått hentet inn Inger Sofie Andreassens lyngshesthingsten Oldervik Far. Det til stor glede for de eldre og for blant annet Elise (6) og Mathilde (7) som benyttet seg av muligheten til å kjøre gjennom Storgata i hestevogn.

– Hvor mange ganger kan vi egentlig sitte på?

Byhistorisk teater

Sadio Nor har flere ting på gang i nærmeste fremtid, Krystallnattvandring 9. november og Luciatog 10. desember i sentrum, og brukte lørdagen til å reklamere for de arrangmentetene.

– Det er jo med et byhistorisk sus i ryggen at vi lager teater overalt. Vi tar ofte utgangspunkt i steders historie for å gjøre ting så autentisk som mulig, forteller skuespiller Nina Rosenlund.