Nå er lufta i Tromsø så dårlig at den er helsefarlig

Tromsø er en av få byer i Norge, av dem som er oppført hos luftkvalitet.info, som har høy luftforurensning.

FORURENSET: Piggdekk og bar bakke gir dårlig luftkvalitet. Mona Yri, rådgiver for Miljørettet helsevern i Tromsø kommune, anbefaler dem med luftveisplager å følge med på hjemmesiden luftkvalitet.info.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Luftkvalitet.info er et nettsted som overvåker og varsler om luftkvaliteten i norske storbyer. Nettstedet er utviklet og driftes av Norsk institutt for luftforskning (NILU) på vegne av Miljødirektoratet, Statens vegvesen og NILU.

Høyt forurensingsnivå

De kategoriserer forurensningsnivået i byene i «svært høy», «høy», «moderat», «lite» og «ingen data». Ut fra målingene er Tromsø en av tre byer i Norge som for øyeblikket er i kategorien «høy».

– Dette er noe som skjer hvert år i overgangen mellom vår til sommer, og høst til vinter, sier Mona Yri, rådgiver for Miljørettet helsevern i Tromsø kommune.

Les også: Kommunen får kritikk for håndtering av luftkvaliteten

Piggdekk

Det at luftkvaliteten er «høy» gir ifølge nettsiden betydelig helserisiko.

– «Helseeffekter kan forekomme hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer, samt alvorlige hjerte-kar-sykdommer. Barn med luftveislidelser (astma, bronkitt) og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene», skriver de.

Les også: Kommunen krever at politiet må dele ut piggdekk-bøter

– Hvorfor har Tromsø så høy luftforurensning sammenlignet med andre byer nå?

– Det handler om piggdekkbruken. Det er en høyere andel som bruker piggdekk her, sammenlignet med andre byer lenger sør. I tillegg er det bar mark, sier hun.

Les også: Har du en slik? Det kan bidra til mer svevestøv

Rushtrafikk

Til tross for at luftforurensningen er høy i Tromsø nå, så understreker Yri at det ikke betyr at det overskrider hver time i døgnet. Det er spesielt under rushtrafikken at forurensningen går opp.

– De som har luftveisplager bør gå inn å se på nettsiden. Da kan de unngå de mest trafikkerte veiene, sier hun.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter