– Dette er verdens beste fiskepinner, utbryter en gruppe elever ved Selnes skole mens de vender fiskebiter i en blanding av egg, mel og corn flakes før de går i stekepannen på skolekjøkkenet.

På skolen tar kokk Erik Lindstrøm i bruk mat som butikkene vil kaste, til å lage varm lunsj til elevene.

Les også: Troms-elever får eget mobbeombud

– Det koster 3,50 kroner per unge per måltid. Jeg henter mat som butikkene ikke kan selge og av og til gir de meg mat fordi de liker det vi holder på med. Det beste med dette er at det er ungene som lager maten. Vi har avtaler med elever hver dag som kommer hit på kjøkkenet. De lager mat og skjærer opp frukt som de deler ut til de andre barna, sier Lindstrøm.

Folkehelsetiltak

Nå ønsker Arbeiderpartiet at flere skoler skal få muligheten til å gi gratis mat til elevene. Partiet foreslår et prøveprosjekt med et enkelt måltid, for eksempel brødmat og frukt, som et folkehelsetiltak i samarbeid med 50 kommuner i landet.

– Ernæring og kosthold er viktig for folkehelsen og vi vet at livsstilssykdommer, overvekt og feilernæring øker blant norske barn og ungdommer. Det å få lært gode matvaner gjennom skolen, er et viktig tiltak for å forebygge det. I tillegg er det ikke alle barn som har med seg egen mat på skolen, sier Martin Henriksen, stortingsrepresentant for Troms (Ap).

Han viser til at 1 av 10 åtteåringer ikke har med seg egen mat, og at 1 av 10 sjetteklassinger ikke spiser frokost – et tall som øker etter hvert som de blir eldre.

– Elever som får i seg næringsrik mat lærer bedre, og det er samtidig bra for miljøet på skolen, sier han.

Les også: Kommunen gir bort denne skolen gratis (iTromsø Pluss)

– Må starte et sted

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i Tromsø, Brage Larsen Sollund, stiller seg positiv til forslaget om prøveprosjektet. Sammen med Henriksen hjelper han elevene på Selnes med å lage fiskepinner denne formiddagen.

– Selnes har vist at de kan få det til hvis de vil, og de kan være en inspirasjon for flere, sier Sollund.

– Men er dette realistisk å få til på alle skoler?

– Da må det et ganske stort løft til. Derfor sier vi at hvis alle elevene skal få gratis skolemat, så må vi begynne et sted og gjøre det på en realistisk måte. Vi kan ikke bare innføre det på alle skoler i hele Norge over natten. La oss prøve det ut og se hvilke ordninger som fungerer til en OK pris. Hvis man forbedrer kostholdet til norske barn og unge, så er det en god investering med tanke på en redusering i helserelaterte kostnader i fremtiden, mener Henriksen.

Les også: Kunnskapsministeren fikk høre mobbehistorier fra Tromsø-skolen

Spleiselag

– Vi setter av 160 millioner til prøveprosjektet på helsebudsjettet og bruker derfor ikke en krone av skolebudsjettene. Men det vi foreslår er et spleiselag mellom staten og kommunene. Vi ønsker å se hvilke ordninger som faktisk fungerer på de ulike skolene. Kommunene og skolene får penger til å innføre skolemat, og frihet til å finne ut hva som passer for dem, utdyper stortingsrepresentanten.

– Har Tromsø kommune råd til dette hvis det legges opp til et spleiselag mellom staten og kommunene?

– Det spørs hvordan man innretter det. Vi er presset økonomisk, og håper selvsagt å få mest mulig penger fra staten, men Selnes skole har klart dette uten penger fra staten eller kommunen. Det som er bra her er miljødimensjonen, hvor de bruker mat som er i ferd med å gå ut på dato, sier Sollund, og legger til:

– Det er mulig å få til, og forslaget krever nok at man tenker litt annerledes. Jeg er positiv til gode forslag, og så gjenstår det å se hva som blir det konkrete innholdet når det foreligger. Det er ennå litt tidlig å si.

– Det skal ikke lages luksusmiddager rundt om på alle skoler, det er snakk om enkel og nøktern mat, tilføyer Henriksen.