Helseminister Bent Høie om «krefthealere»: – Kynisk markedsføring, falskt håp og farlige råd

HELSEMINISTER: Bent Høie mener Keshe Foundations markedsføring er kynisk. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix  Foto: Johansen, Carina

nyheter

Keshe Foundation påstår å kunne kurere kreft, og selger både produkt og behandlinger for opp til en halv million kroner som angivelig skal behandle uansett hvilken type kreft.

– Dette er kynisk markedsføring mot alvorlig syke mennesker, og det er forbudt. Jeg synes det er ille at syke mennesker i en sårbar situasjon utsettes for falskt håp og farlige råd. Den tryggeste behandlingen får man på sykehus, sier ministeren i en kommentar til iTromsø.

– Regulert

– Hva er dine tanker om alternativ behandling?

– Mange synes det er viktig å kunne gjøre noe selv med tanke på sin sykdom. Kreftforeningen har uttalt at flere pasienter opplever at behandlingstilbud som legger vekt på avslapning, velvære og sunt kosthold bedrer livskvaliteten, sier ministeren.

Sikkerhet først

Høie mener loven er helt tydelig for hva som er lov for alternative behandlere.

– Alternative behandlere har ikke lov å markedsføre seg med påstander om at de kan kurere selve kreftsykdommen. De har ifølge loven heller ikke lov til å behandle selve sykdommen uten at kreftpasientens lege samtykker til det. Jeg mener vi har et godt regelverk som på den ene side avveier brukerens rett til selvbestemmelse og valgfrihet, og på den andre side ivaretar brukerens krav på sikkerhet. Dersom disse hovedhensyn står mot hverandre, skal brukerens krav på sikkerhet gis forrang.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter