Barne- og likestillingsministeren var tirsdag i Tromsø for å holde kurs for russiske journalister om barnevern i regi av Barents Press på UiT–Norges arktiske universitet.

I den anledning benyttet hun muligheten til å besøke Krisesenteret og SMISO i Tromsø – to steder som er viktige for ministerens arbeid, forteller hun.

– Selv om krisesentrene er en kommunal oppgave så er det viktig for oss å ha en dialog med dem. Ved flere krisesenter er det utfordringer knyttet til hvordan man skal ivareta barn, og det er faktisk rekordmange barn som bor på krisesenter nå. Det er også mange av krisesentrenes brukere som har sammensatte utfordringer med rus og psykiatri, sier Horne til iTromsø under besøket.

Uvurderlig innsats

Statsråden forteller at det er viktig for henne å få innspill om hvilke utfordringer krisesenteret opplever i hverdagen.

– Jobben de gjør betyr så utrolig mye. De er hverdagshelter. De skal hjelpe dem som virkelig er utsatt, og som trenger hjelp, ved at de som blir utsatt for vold og overgrep har et trygt sted å komme til. Et sted hvor de kan få den omsorgen og hjelpen de behøver både til å bearbeide og til å komme seg videre, sier Horne.

– De som jobber på krisesenteret gjør en uvurderlig innsats for disse menneskene, utdyper hun og legger vekt på viktigheten av å ha et tett samarbeid med politi og barnevern.

– I tillegg til barna som tilbringer mye av tiden på krisesenter så er også flere menn som oppsøker sentrene. De har også rett på et godt tilbud, tilføyer barne- og likestillingsministeren.

Utfordringer

Under møtet mellom ministeren og Krisesenteret for Tromsø og omegn, tok daglig leder Hanne Stenvaag blant annet opp behovet for å få på plass et lavterskel behandlingstilbud.

– Vi trenger et behandlingstilbud som kan gjøres lettere tilgjengelig for krisesenterets brukere og dem som utsettes for vold. Det er en strukturell utfordring, påpeker Stenvaag, og legger til:

– Det er veldig fint å få besøk av ministeren, spesielt når hun tar initiativ selv. Det er vi glade for.

I TROMSØ: Statsråd Solveig Horne (Frp) og reisefølget møtte Frp-politiker Anni Skogman (til høyre), politistudent Åsne Nordeide (bak) og Hanne Stenvaag og Inger-Lise Kilmark (begge bakerst til høyre) på Krisesenteret for Tromsø og omegn.

Lokalpolitiker og gruppeleder for Tromsø Frp, Anni Skogman, var også til stede under ministerens besøk på krisesenteret.

– Jeg er veldig opptatt av krisesenteret og hvordan det drives. Jeg ønsker at det skal drives på best mulig måte og at de har nok ressurser. Jeg setter utrolig stor pris på at statsråden kommer på besøk til Tromsø for å se hvordan vi har det her, sier Skogman.

Krisesenteret for Tromsø og omegn dekker til sammen ni kommuner og over 100.000 innbyggere. Tidligere i år ble det klart at planene om et nytt krisesenter omsider er vedtatt og snart vil legges ut på anbud.

– Vi håper at det er ferdig i 2018. Da vil vi gå fra fire boenheter i dag til ti boenheter i det nye bygget. Det gleder vi oss til, sier Stenvaag.