Det kuttes stadig i pengestøtten til gratisavisen Utropia på UiT – Norges arktiske universitet. For tre år siden var støtten på hele 600.000 kroner. Nå foreslår parlamentet ytterligere kutt slik at støtten nedskaleres til 200.000 kroner.

Ansvarlig redaktør Mats Beldo frykter nå slutten for gratisavisen som utgis en gang i måneden,

– Dette kan resultere at avisen ikke lenger vil eksistere, sier Belbo, som har en 100 prosent stilling som redaktør.

Må kutte

Han forteller at det har vært kuttprosesser hvert eneste år i Utropia og at han selv har tatt med i planen at hans egen stilling skal kuttes kraftig for å få plass til en annonseselger som kan få inn penger til produksjonen.

– Jeg tenker å halvere stillingen min for å få inn dette. Det som er frustrerende er at vi har tatt store grep for å gjøre avisen mer aktuell for studentene. Vi har hentet inn flere frivillige journalister som har laget flere dybdesaker om studentboliger, studentvalget og annen politikk. Vi har hatt en positiv retning de siste månedene, men da kommer de altså med enda flere kuttforslag.

Tragisk

Mats Belbo mener at det er tragisk at studentparlamentet ikke vektlegger Utropias utvikling når semesteravgiftskomiteen skal diskutere omfanget av pengestøtten på onsdag.

– Når vi endelig satser skikkelig og er på riktig vei, skal de kutte enda mer. Vi er det eneste uavhengige studentmediet på universitetet.

– Trenger man 360.000 kroner for å få en avis til å gå rundt i løpet av to semester?

– Det er en grunn til at vi søkte om pengene. Parlamentet har mer penger å fordele enn i fjor. Jeg skjønner ikke hvorfor vi må kutte igjen.

– Kommer få til gode

Daniar Ramak, leder for semesteravgiftskomiteen, mener Utropia kan klare seg med ytterligere kutt.

– Komiteen ønsker at midlene fra studentparlamentet skal komme så mange studenter som mulig til gode. Utropia kommer for få studenter til gode. Vi har innstilt på en mindre sum enn i fjor, men 200.000 kroner er fortsatt mye penger. Dette er mer penger enn det mange andre organisasjoner får, sier Ramak til iTromsø.

Etter hans oppfatning er det få som leser avisen. Nå etterlyser han en endring som gjør den mer attraktiv blant studentene.

– De har ikke endret seg på den måten vi hadde håpet på. Vi håper at de skal bli mer kreative og komme med flere studentrelaterte saker, sier Ramak.

Bør klare seg

– Dere ønsker at de skal være mer kreative og komme med flere saker. Er det da riktig å kutte i støtten?

– Vi håper at dette skal gi et signal. De trenger en omstilling.

Ramak mener av avisen fint klarer seg med 200.000 kroner i støtte. Han peker på at Utropia også har egne inntekter som blant annet annonser. En mulig nedleggelse, som Mats Beldo frykter, mener Ramak ikke vil bli en konsekvens av eventuelle kutt.

– Jeg tror ikke at de må legges ned. De har mange måter å kutte kostnader på, blant annet lønn. Studentavisen på NTNU drives på helt frivillig basis – og har ingen lønnende ansatte, og etter min mening leverer de bedre kvalitet enn Utropia, sier han.

Ramak legger til at komiteen var enstemmig om kuttene og at det til slutt er studentparlamentet som tar den endelige beslutningen.