Dette naturfenomenet er det 68 år siden sist vi fikk oppleve

Snart får vi nemlig oppleve en skikkelig "supermåne".

Fullmåne  Foto: Trond Sandnes

nyheter

Send oss ditt bilde av fenomenet på nettdesk@itromso.no!

Ordet "supermåne" brukes når en fullmåne inntreffer når månen er nærmere jordkloden enn vanlig.

Det skriver National Geographic-bloggen.

Avstanden mellom jorda og månen kan nemlig variere.

Super-duper-måne

På bloggen skriver de: «Avstanden kan variere med nesten 50 000 kilometer, fordi månens bane rundt jorda ikke er en perfekt sirkel – men snarere en ellipse, og attpåtil med jorda litt til siden for sentrum.»

Det er altså den 14. november at du kan oppleve supermånen. Forrige gang det var supermåne var så nylig som 16. oktober, men det er 68 år siden sist supermånen kom så nært jorda - det skjedde sist i 1948. Dette blir altså ikke bare en supermåne, men en super-duper-måne!

Lenge til neste gang

Neste gang man kan oppleve fullmånen så nært er 25. november 2034.

På bloggen skriver de videre: «En supermåne kan ifølge NASA virke 14 prosent større, og lyse 30 prosent sterkere, enn en gjennomsnittlig fullmåne.»

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter