De siste fem årene har Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Troms satt av en dag til å plukke søppel langs strendene i fylket. De har blant annet ryddet bort avfall i Rekvika på Nordkvaløya (2012 og 2013), Nordvika på Rebbenesøya (2014), Håja (2015) og på Lemmingvær i 2016.

LES OGSÅ: Slik holder beboerne i Hamna bydelen sin ren

– Økende problem

I løpet av ryddedagene har de plukket mer enn 15 tonn marint avfall.

– Dette er områder som ligger langt fra folk, og avfallet fra sjøen kommer hit. Vi har funnet alt fra sko, garn til leketøy. Det er et enormt omfang, sier miljøverndirektør Evy Jørgensen til iTromsø.

Hun forteller at det meste av avfallet er plast.

– Det er et økende problem, og det er veldig mye plast i omløp. Det som er problemet er at plast forsvinner ikke. Det brytes ned til mindre biter. Da spiser dyrene det, og det går inn i næringskjeden, sier Jørgensen.

– Skremmende

I år gjestet de naturreservatet på Lemmingvær. Dette er et område som er svært viktig for hekkende sjøfugl.

– Det er mange dyr som dør på grunn av at de spiser plast. Det som bekymrer oss er at det finnes så mye plastsøppel der det er et rikt dyreliv, som for eksempel i dyrereservater, sier hun.

Hun forteller at da de først begynte å plukke søppel, ble de sjokkert over hvor stort omfanget faktisk var.

– Vi trodde ikke det gikk an å finne så mye. Det er skremmende, sier hun.

– Jeg vil berømme kommunene i fylket som har tatt fatt i dette. Det har vært arrangert flere strandryddedager, der de har vært ute og sett hvordan det ser ut. Det er kjempeflott, legger hun til.

Foto: Fylkesmannen i Troms