For nå har tre av gårdeierne i nabolaget gått sammen om å skape «lys i tunnelen». JM Hansen, Wintervold og Gunnar Wilhelmsen har fått hengt opp belysning langt hele det vesle småttet.

– Det er jo et veldig koselig smug, men man trenger å få det lyssatt nå i mørketiden for at det skal være hyggelig, sier Elin Wintervold.

Får triveligere sentrum

Lena Nymark i Sentrumsforeningen i Tromsø sier at Lehnesmåttet er et lite landemerke i Tromsø der det ligger midt i hjertet av byen. At forbindelsen mellom byens to mest trafikkerte gater nå får lyssetting er med på å gjøre sentrum mer trivelig, sier hun.

– Passasjene brukes jo av veldig mange, og det blir jo tryggere å gå der når det blir ordentlig belysning, sier hun til iTromsø.

Andreas Arild fra JM Hansen Eiendom sier at det blott skulle mangle at hans selskap bidrar med penger og kunnskap til å belyse smuget.

Venter på Kirkeparken

– Vi har jo absolutt forutsetningene – vi kan lys. Dessuten ønsker vi å engasjere oss i å gjøre sentrum triveligere, sier han.

Han håper at kommunen også bidrar til å gjøre Lehnesmåttet til en trivelig liten fartsåre mellom Grønnegata og Storgata og Kirkeparken.

– Det trenges at man rydder snø og strør smuget når det blir vinter. Det håper jeg kommunen tar ansvar for, sier han.

På sikt vil smuget bli oppgradert med varmekabler og skiferdekke. Det vil være en del av oppgraderingsprosjektet for Kirkeparken og det nærmeste området rundt.

– Vi gleder oss voldsomt til Kirkeparken blir ferdig. Det kommer absolutt til å bidra til at sentrum blir mer levende og trivelig, sier Arild.

Skal også belyse Strandtorget

Lyssettingen i Lehnesmåttet skal ikke være julebelysning. Girlangene skal henge helt til sola er tilbake i vår, sier Elin Wintervold.

– I fjor var det et veldig stygt industrilys i smuget som ga lys. Det ønsker vi ikke i år, det skal være fin belysning, sier hun.

Det er ikke bare i Lehnesmåttet det vil komme belysning i sentrum.

– Vi skal eksempelvis få satt ut lysreinsdyr på Strandtorget. Det er en plass som oppleves som mørk – og det er samtidig mange som ferdes der til Nerstranda og plassene rundt, sier Lena Nymark.

Tenner grana om tre uker

Den tradisjonelle julebelysningen vil komme på plass om cirka to uker, forteller hun videre.

– Vi skal ha tenning av julegrana på Stortorget lørdagen den 26. november. Uka før vil vi ha hengt opp belysningen og tenne den, sier hun.