– Somling og konflikt har kostet kommunen 90 millioner

Øyvind Hilmarsen (H) mener Tromsøbadet kunne vært mye rimeligere om politikerne hadde vært raskere med å komme i gang med byggingen.

KRITISK: Øyvind Hilmarsen (H) mener mesteparten av overskridelsene til Tromsøbadet kunne vært unngått. Foto: Tom Benjaminsen 

LEDER: Lars Fause er styreleder i Tromsø skiklubb. Han forteller at de har et godt forhold til kommunen. Foto: Jørund Wessel Carlsen 

Årsak til økt bevilgningsbehov:
  • Utsatt byggestart med fire måneder: 27 millioner kroner.
  • Økt omfang utenomhus (skistadion, omlegging turveier) og infrastruktur: 13 millioner kroner.
  • Prisstigning fra oktober 2015 til ferdigstillelse: 52 millioner kroner.
  • Byggelånsrenter: 17 millioner kroner.
  • Sum for ekstra bevilgninger: 109 millioner kroner
  • Kilde: Tromsø kommune
nyheter

Forrige uke kom det fram at kommunen har hatt store budsjettsprekker på flere utbyggingsprosjekter, og at de må bruke 206 millioner ekstra på til sammen fem ulike utbyggingsprosjekt, som har vært budsjettert med for lite penger.

Størst smell kom på Tromsøbadet, som trengte en økt bevilgning på 109 millioner kroner, selv om noen av overskridelsene var forutsett.

Bygget er ikke dyrere

Tidligere byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) er opptatt av at folk vet årsaken til budsjettsprekken.

– Det er viktig at folk er klar over at det ikke er Tromsøbadet som nå er blitt dyrere, men forsinkelser på ett år som har gitt prisøkning, i tillegg til penger til entreprenør for forsinkelser. Først var det forsinkelser fordi Kristin Røymo og Ap ville «gå en ekstra runde» og kvalitetssikre alt en gang til før man begynte byggingen. Istedenfor kunne man kommet i gang med byggingen med én gang, etter man fikk grønt lys fra kommunestyret sist august. Istedenfor kom Tromsøbadet opp til politisk behandling, enda en gang, i mars.

Konflikt

Med prisøkningen i dagens marked, forteller Hilmarsen at bare å vente ett år har gitt en ekstra kostnad på grunn av prisstigning på 52 millioner kroner.

Deretter startet en konflikt mellom kommunen og skiklubben som førte til ytterligere utsettelser.

– Jeg tror Skiklubben hadde fått et bedre skianlegg i Grønnåsen om de ikke hadde trenert ut prosessen, som har ført til senere byggestart av Tromsøbadet, og da ytterligere utgifter for kommunen, sier Høyre-politikeren.

Kommet i gang

– Til sammen anslår jeg at konflikt og somling har kostet kommunen 90 millioner kroner, av de 109 millionene. Samtidig så er jeg glad for at vi nå er i gang med byggingen av Tromsøbadet, og at Røymo nå står fast på at det skal bygges. Badet har møtt en del motstand og utfordringer, men jeg synes det er godt å se heisekranene oppe på Grønnåsen, det viser at arbeidet er godt i gang.

– Kjenner oss ikke igjen

Lars Fause er styreleder i Skiklubben. Han kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Hilmarsen.

– Det var kommunestyret som besluttet at Grønnåsen skulle skrinlegges, ikke oss. Vi igangsatt en klageprosess som ble avsluttet i september, som gikk på ulike sider med utbyggingen av Tromsøbadet, mangelfulle saksdokument også videre. Men det er ukjent for meg at den klageprosessen på noen måte forsinket Tromsøbadet. Så Hilmarsens kritikk kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Fause.

Han forteller at Skiklubben har et godt samarbeid med kommunen.

– Vi er i en prosess med kommunen om ivaretakelse av skistadion og fremtidig løypenett, og opplever et godt samarbeid med administrasjonen i Tromsø kommune.