Hvalsafari

Knølhvalene er tilbake

I begynnelsen av forrige uke kom de første knølhvalene tilbake til fjordene rundt Tromsø.

GJENSYN: Nå er knølhvalene på tur tilbake til Tromsø igjen. Den siste uken er det kommet en mengde dyr i kjølvannet av silda som er i ferd med å sige inn. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

MS Aurora Explorer – startet sin vintersesong for knappe tre uker siden.  Foto: Christer Pedersen

– Det store innsiget har ennå ikke kommet, det kommer når silda kommer. Men vi har mye hval rundt Tromsø – fra enkeltdyr til grupper på fem-seks dyr, forteller Johnny Skavhaug, skipper på katamaranen MS Aurora Explorer – en av de mange båtene som tilbyr hvalsafari fra Tromsø.

Spekkhoggerne var tilbake allerede i midten av oktober, forteller han.

LES OGSÅ: Hvalsafaribåter blokkerer for nødsamtaler (iTromso pluss)

Innsiget av hval og sild i gang

RETNINGSLINJER: Operatører som vil kunne selge turer via Visit Tromsø må forplikte seg til å følge retningslinjer for hvalsafari – pluss at de må ha sikkerhetspapirene i orden. Foto: Ronald Johansen 

– Det har vært et par stykker som har holdt seg her i området hele året, men nå er det begynt å komme større mengder, sier Skavhaug.

Hans båt – MS Aurora Explorer – startet sin vintersesong for knappe tre uker siden.

– Vi har truffet på spekkhoggere hver gang vi har gått ut etter at vi startet med cruisene den 22. oktober, sier Skavhaug.

Skavhaug forteller at det nå er stor pågang av folk som vil ut på havet utenfor Tromsø for å få en næropplevelse av hvalene.

– Vi går ut rundt Vengsøya og Musvær, og vi har også vært innom Småvær. Det er godt om hval der ute, sier han.

LES OGSÅ: Vil kaste ut «cowboyer»

Mye hval – og mange turister

REISELIVSSJEF: Chris Hudson forteller at det er økning i antall turister som vil oppleve hval på nært hold. 

Det samme melder flere andre operatører, både store og små, som er tilknyttet Visit Tromsø.

– Vi har fått tilbakemeldinger om at det er mye hval utenfor Tromsø. Vi har hatt ansatte ute på safari, og de har meldt om at det er mange som vil ut – og at det er mye hval, sier Chris Hudson, reiselivssjef i Tromsø.

Han forteller at turistinformasjonen på Prostneset har hatt stor pågang den siste tiden med folk som vil ut på havet.

– Vi har registrert en økning. Vi har ikke ferdig statistikk ennå på salget av hvalsafari ennå, men vi har statistikk på at det er økt antall besøkende på turistkontoret, sier Hudson.

LES OGSÅ:  «Slik må useriøse aktører i hvalturismen lukes ut»

Nye regler

Pågangen av hvallystne turister er såpass stor at Visit Tromsø har innført nye regler for bransjen i år. For å få lov til å være knyttet til Visit Tromsø så må operatørene følge retningslinjer for hvalsafari – og de må ha godkjente papirer fra sjøfartsmyndighetene, sier Hudson.

– Operatørene har fått på seg til månedsskiftet med å komme inn med skriftlig dokumentasjon. De skal også forplikte seg å følge reglene for hvalsafari, sier han.

Han oppfordrer alle som har tenkt seg ut på sjøen for å spane på hval om å lese retningslinjene.

– De står på vår hjemmeside. Det er viktig å kjenne til reglene for det handler om sikkerhet for både hvalene og passasjerene, sier Hudson.

Det gode været har også vært positivt for hvalsafari, sier han.

Sol, oppholdsvær og lite vind har skapt gode forhold for sjøreiser rundt Tromsø.

Knallstart på vinteren

Dessuten har det fine være gitt en annen bonuseffekt.

– Vi har hatt fint vær, vekst i hvalsafarier og flott synlig nordlys! Det har ført til at vi har hatt en helt fantastisk start på vintersesongen, sier Hudson.