Overlege på UNN tildelt Homofrydprisen

Vegard Skogen, seksjonsoverlege på UNN, får prisen for sitt mangeårige engasjement for å sikre den skeive befolkningen i landsdelen et godt og trygt helsetilbud.

UREDD STEMME: Vegard Skogen ble mandag 7. november tildelt årets Homofrydpris. Juryen begrunner tildelingen blant annet med hans uredde stemme for skeive som lever med HIV-viruset.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Tromsø Arctic Pride 2016 er i gang, og på første dagen deles Homofrydprisen ut. Prisen deles ut til personer, organisasjoner, en etat eller en bedrift som gjennom tid har vist engasjement og jobbet for å gjøre livsforholdene bedre for skeive i Tromsø.

I år tildeles prisen seksjonsoverlege på Seksjon for infeksjonsmedisin på UNN i Tromsø, Vegard Skogen. I en pressemelding opplyser Tromsø Arctic Pride at han får prisen for sitt mangeårige engasjement for å sikre skeive et trygt helsetilbud.

Festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen, sammen med vinner av Homofrydprisen, Vegard Skogen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Uredd

Juryen, som er styret i Arctic Pride, begrunner tildelingen med at Skogen i mange år har gått langt ut over det man kan forvente for skeive personer som er rammet av HIV. De utdyper at Skogen i dag er en av landets fremste eksperter på HIV-infeksjon og Aids.

– Gjennom flere år har Vegard Skogen vært en uredd stemme for skeive som lever med HIV-viruset. Han har alltid møtt sine pasienter med stor respekt og omtanke. Hans direkte væremåte skaper trygghet hos pasientene og han gir rikelig med viktig informasjon, står det i begrunnelsen.

Arbeid i Russland

– Det er en stor glede å dele ut denne æresbevisningen til en sann ildsjel. Det er ikke veldig ofte at mennesker rammet av HIV-infeksjonen blir møtt med den varmen, omtanken og respekten som Skogen utviser. Derfor er det helt naturlig å gi denne prisen til ham, sier festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen.

UREDD STEMME: Vegard Skogen tildeles årets Homofrydpris. Juryen begrunner tildelingen blant annet med hans uredde stemme for skeive som lever med HIV-viruset.  Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten

I tillegg til arbeidet i Nord-Norge, har Skogen også gjort det Fredriksen betegner som enestående arbeid i Nordvest-Russland i forhold til HIV-positive i den regionen.

– Her jobber Skogen under til dels håpløse forhold, men han gjør en uvurderlig innsats. Forholdene i Russland for skeive, og for HIV-positive i særdeleshet, er forferdelige. Men det stopper heldigvis ikke Skogen, sier Fredriksen.

Overrasket

Prisen ble delt ut under åpningen av kunstutstillingen "Mangfold og identitet" på Tvibit mandag.

- Jeg trodde jeg skulle komme hit og prate om mitt arbeid i Russland, så dette var en stor overraskelse, sier Skogen til iTromsø.

- Det er selvfølgelig veldig hyggelig å få prisen, sier han.

Til tross for at man har kommet langt innen HIV, så mener Skogen at det fortsatt er mye stigmatisering knyttet til viruset.

- Nå er det slik at HIV ikke lenger er smittsomt dersom man får behandling. Dermed er det stusselig at dem som er smittet skal være redd for å stå fram, sier han.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter