Slik skal Tromsø bli en smart by

Tirsdag neste uke kan du ta morgenkaffen på frokostseminar for å diskutere hvor smart Tromsø by egentlig er.

ARRANGERER FROKOSTSEMINAR: Janika Rype, ingeniør ved geodatakontoret for Byutvikling i Tromsø kommune og medlem av faggruppen for samfunnsplanlegging, bygg- og arealforvaltning i Fagforbundet, og daglig leder i NODA, Michele Renee Widerøe. 

nyheter

8. november inviterer Nordnorsk Design- og Arkitektursenter (NODA) til arrangementet «Morrakaffe: Smart Cities» i samarbeid med LO Ingeniør og Fagforbundet på Verdensteatret i Tromsø.

Temaet for det faglige frokostseminaret er smarte byer, og tanker og refleksjoner rundt Tromsø som en såkalt smart by.

Aktuelt for Tromsø

Janike Rype, ingeniør ved geodatakontoret for Byutvikling i Tromsø kommune og medlem av faggruppen for samfunnsplanlegging, bygg- og arealforvaltning i Fagforbundet, forklarer at en «smart city» er en by som tenker smart når det gjelder energibruk, transport, teknologi og trivsel.

– Smarte byer er ett veldig aktuelt tema for Tromsø by da byen vår er i en stadig utvikling når det gjelder utbygging av ny infrastruktur, sykkelbyen, transformasjonsområder, som Nordbyen og Stakkevollvegen og ikke minst bompengedebatten, sier hun.

Bærekraftig

Til å snakke om temaet er direktør i Geodata, Geir Hansen, professor og forsker fra NTNU, Anniemie Wychmans og kommunaldirektør for byutvikling i Tromsø kommune, Øystein Nermo, hentet inn til arrangementet.

– Bakgrunnen for å lage en slik møteplass er å stille spørsmålet om Tromsø er en smart by, og hva som må til for å bli det. Mye handler om klima og miljø, samt hva en innbygger oppfatter som smarte løsninger i en by enten det gjelder transport, næringsliv, utdanningsinstitusjoner, innhenting av informasjon eller tekniske løsninger. Det vil også bli sagt noe om dette i verdenssammenheng og hva som skjer der ute, sier Rype.

– En av grunnene til at vi arrangerer dette er fordi det er så mye snakk om klimautslipp og bærekraftige byer. Vi lever i en tid hvor man ofte tenker på og leter etter smarte løsninger, og da er dette med «smart cities» et aktuelt tema, legger hun til.

Åpent for alle

Faggruppa for samfunnsplanlegging, areal- og byggforvaltning i Fagforbundet arrangerer konferanser nasjonalt, og som ett tilbud til medlemmene ønsket de å holde et frokostseminar i Tromsø.

Målgruppen for seminaret er blant annet arkitekter, ingeniører og samfunnsplanleggere, men arrangementet er åpent og gratis for alle interesserte som har et brennende engasjement for byutvikling, også de som ikke er medlemmer, forteller Rype.