Den 4. november konkurrerte de tre studentene om en plass i den nasjonale prosedyrekonkurransen for jusstudenter i Norge. Etter å ha gått til topps i The European Law Students’ Associations (ELSA) regionale prosedyrekonkurranse er de tre UiT-studentene nå klare for å kjempe om seieren i Oslo etter nyttår.

– Jeg synes det er veldig artig at vi har tatt oss videre. Det blir spennende å se hvor gode vinnerlagene fra Oslo og Bergen er. Man sammenligner jo litt, sier Robert Hov Grønbech.

– Vi skal ligge litt i trening fremover og forberede oss godt, legger jusstudenten til.

Tre lag i landsfinalen

Karoline Angell i ELSA Tromsø har hovedansvaret for gjennomføringen av den regionale konkurransen ved UiT, som arrangeres årlig.

– Det er som en fiktiv rettssak for en domstol. Det er tre runder hvor det innledningsvis er åtte lag som deltar. Det foregår som en cup hvor det til slutt er to lag igjen som skal prosedere foran en fiktiv høyesterett. Vinneren av den regionale konkurransen skal over nyttår til Oslo for å delta i den nasjonale prosedyrekonkurransen, sier Angell.

Der møter UiT-studentene vinnerlagene fra Bergen og Oslo, hvor de tre lagene kjemper om seieren.

Nerver

– Det kan bli tøft, men vi har troen. Vi føler selv at vi er et ganske sammensveiset og bra lag, sier Grønbech.

Han forteller at det hele føles veldig realistisk, til tross for at de aldri har ført en sak for en ekte domstol tidligere.

– I en ordentlig rettssak er målet å få din part frikjent, og det er hans skjebne som står på spill, mens nå er det oss oppmerksomheten er rettet mot. Vi kjente litt på nervene før rettssaken, men i en ekte sak har man kanskje ikke de samme nervene fordi fokuset er på noen andre enn deg, forteller 20-åringen.

Gjeve premier

De tre jusstudentene har allerede vunnet en pengepremie på 10.000 kroner fra studentorganisasjonen. De får også delta på en prosedyreseminar som arrangeres av Hjort, Norges største advokatfirma, på Finnse utenfor Oslo.

Hvis de vinner den nasjonale konkurransen får de i tillegg 15 studiepoeng, og kan velge å delta i den europeiske prosedyrekonkurransen som avholdes i Genève i Sveits.