Maria (14) har laget film om «pride»: – Det er fortsatt mange fordommer knyttet til homofili

Maria Graff har (14) har allerede laget film i mange år. Nå tar hun et oppgjør mot homohat.

FILM: Maria Graff har laget film med tematikken «pride». Mandag var det premiere under kunstutstillingen «Mangfold & Identitet».  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Mandag var det åpning av kunstutstillingen «Mangfold & Identitet» på Tvibit. Utstillingen blir arrangert i forbindelse med Tromsø Arctic Pride, hvor de har bedt ungdom og unge voksne i Tromsø om å fortelle hva de forbindelser med begrepene mangfold og identitet.

Vil bli hørt

Maria Graff er en av de lokale kunstnerne som viser fram sitt arbeid. Hun har laget en film på 22 minutter, der hun har intervjuet fire personer som gir svar på deres forhold til «pride».

– Det er et veldig viktig tema, og det er viktig at unges stemmer blir hørt. Det er fortsatt mange fordommer knyttet til homofili, sier Graff.

Graff går i 10. klasse ved Kroken ungdomsskole og har selv flere skeive venner. Hun forteller at de stadig får hatefulle ytringer slengt etter seg.

– Det er blant annet kommentarer som at de tar feil, og at det ikke er riktig å elske noen av samme kjønn. Eller at de må oppsøke psykolog, sier hun.

Selv er hun veldig klar på hva mangfold betyr for henne.

– Det betyr at vi skal stå sammen. Folk har rett til å elske den de vil, og min stemme har rett til å bli hørt, påpeker Graff.

– Ulikheter er bra

IDENTITET: Maja Bäckströms kunstverker omhandler identitet og hvilke erfaringer man opparbeider seg gjennom livet.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Maja Bäckström (23) er student ved kunstakademiet i Tromsø. Hun har også valgt å stille ut kunstverk på Tvibit i anledning Tromsø Arctic pride.

– I utgangspunktet så tenkte jeg ikke på denne konkrete utstillingen da jeg laget det, men det handler om identitet. For meg handler mangfold om at man kan skille seg ut, og at det er noe positivt å være annerledes. Ulikheter er bra, sier hun.

– Kunstverkene kan man tolke fritt, men det handler om å ha ulike erfaringer. De ulike erfaringene fester seg til kroppen uansett om man vil det eller ikke, legger hun til.