Hvalsafari

Samlet bransjen for å unngå safaridød

Reiselivet i Nord-Norge samlet seg i Tromsø for å jobbe mot like retningslinjer for hvalsafariaktører.

HVALKRASJ: For to år siden herjet debatten om båter som gikk alt for nærme hvaler utenfor Kvaløya. Nå vil reiselivet komme myndighetene i forkant med sine egne retningslinjer. Bildet har ingen tilknytning til disse sakene. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Rundt 30 forskere og hvalsafariaktører har i to dager deltatt på et seminar i Tromsø for å finne de beste retningslinjene for at hvaler og hvalsafariaktører skal harmonere best mulig på havet i Nord-Norge.

– Vi ønsker å diskutere muligheten til å etablere nasjonale retningslinjer for hvalsafaribedrifter, sier Børre Berglund i Arena Lønnsomme Vinteropplevelser, som står som arrangør for seminaret.

Bakgrunnen for et ønske om felles retningslinjer er situasjoner som iTromsø rettet fokus mot i fjor da flere tipsere sendte inn bilder av båter som kom i direkte kontakt med hvalene.

Tapte muligheter

Det er ikke bare dyrevelferden som tas med i diskusjonen, men også kundeopplevelsen og sikkerheten.

– Det er viktig at næringen selv rydder opp i dette før myndighetene tar sine grep. Da snakker vi om tapte muligheter, sier Berglund.

I Visit Tromsø har man sine egne retningslinjer (ekstern lenke), som alle medlemmene deres følger. Nå vil man utvikle disse slik at de kan tas i bruk over hele landet.

– De fungerer veldig bra, men kan vi inkludere flere i regionen med disse? Det er viktig å følge disse og jeg har inntrykk om at flere vil være med på disse, sier Chris Hudson i visitt Tromsø.

Har sett skrekkeksempler

På Andenes har man interne retningslinjer som fungerer for hvalsafariaktørene.

– Vi ser at det kommer flere aktører til, og det er kanskje på tide å samarbeide med Visit Tromsø om noen felles retningslinjer, sier Geir Maan i Andenes Hvalsafari.

– Det er eksempler hvor vi har observert både skremsel og råkjøring på hval, og det vil vi gjerne ha bort. Flykter hvalen er vi alle tapere her oppe og akkurat det har vi opplevd tidligere. Heldigvis har de trukket tilbake. Men vi har hørt at noe lignende har skjedd i Canada hvor hvalen ikke har kommet tilbake.

Tre båter

På Visit Tromsøs nettsider finner man reiselivets retningslinjer for hvalsafariaktører med seks hovedpunkter.

– De profesjonelle aktørene har som regel respekt for retningslinjene, men en av de største utfordringene vi har nå er at privatbåter også må følge disse, sier Hudson.