Sexolog om homofili

– Flere profiler må stå fram om følelser, seksualitet og fantasier

Den profilerte legen, psykiateren og sexologen Haakon Aars gjestet onsdag Tromsø for å fortelle om problematikken rundt åpenhet innenfor temaene seksualitet, følelser og fantasier for homofile.

Så STOR: Aars mimrer tilbake til opptakene av «Trekant» da han studerte den norske arbeidspenisen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

SEXOLOG: Haakon Aars er i Tromsø for å tale om åpenhet om homofili.Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Du har garantert lest hans faste spalte i VG eller sett ham i TV-programmer om seksualitet som for eksempel «Trekant» eller «Liv og lyst». Nå skryter han av Arctic Pride og Tromsø for deres åpenhet.

– Jeg har selv bodd i Tromsø og jeg mener at det er en større åpenhet i Nord-Norge enn i resten av landet. Jeg opplever at Tromsø er en åpen by, og at Arctic Pride har gjort en stor jobb og har fått mye til på kort tid. Bare det at man har et «homoflagg» som vaier ved Rådhuset i en uke og at man har en populær parade, er utrolig bra og et skikkelig løft.

Parade har stor effekt

Selv kom Aars ut av skapet da han var 30, etter å ha vært gift med en kvinne i flere år. Nå er han selv gift igjen med en mann og har stått fram offentlig siden da. Han mener at tiltaket Arctic Pride utgjør en stor forskjell i miljøet.

– Den har nok stor effekt på det å vise mangfoldigheten gjennom paraden og arrangementene som gjøres i byen. Dette gjøres som verdens nordligste pride, og det tror jeg gir en ekstra effekt. Bildene fra i fjor viste at de kjempet seg gjennom en snøstorm. Det er utrolig effektfullt.

I disse dager går også videoklippet av to mannlige skuespillere, som kliner i TV-serien «Skam», viralt. Sexologen berømmer NRK for å være aktuell med seriene «Skam» og «Ut av skapet», men det viktigste er likevel at folk står fram om sin legning.

– Det er viktig at noen kan bruke seg selv som eksempel. Er det en fylkesmann, en helseminister eller en lege som står fram, kan det bidra til at unge tenker at det ikke er dem det er noe galt med.

Ingen fotballspillere

Han trekker også fram helseminister Bent Høie og tidligere politidirektør Øystein Mæland som store profiler som har stått fram som homofil. Derimot mener han idretten, og spesielt fotballen, har en lang vei og gå.

– Det er maskulinitetens høydare. Du er mann og opptatt av kroppen. Blant folk er det en oppfatning at en homse vrikker med hånda og bruker maskara. Fotballen er et tøft klima med språkbruk og jeg vet at det er vanskelig å stå fram der. Det er ikke en eneste profesjonell fotballspiller som har stått fram.

Derimot tror Aars at det bare er et tidsspørsmål før den første store fotballprofilen kommer ut av skapet.

– Det tror jeg kommer til å skje i løpet av de neste fem årene.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter