Dette sier Tromsø-folk om Trump

Hele verden våknet til et sjokkresultat under det amerikanske valget. Dette tenker tromsøfolk om valgresultatet.
nyheter

Erlend Svardal Bøe (H)

Gruppeleder for Tromsø Høyre og generalsekretær i Unge Høyre:

Erlend Svardal Bøe.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

 

– Jeg har blandede følelser. På den ene siden er det et demokratisk valg, og Trump er valgt av folket. Men på den andre siden er dette er mannen som har generalisert en hel nasjonalitet og en religion og snakket svært nedsettende om kvinner. Jeg fulgte med på valget i hele natt, faktisk så «døgnet jeg», noe jeg ikke har gjort siden jeg var på LAN på ungdomsskolen.

Bøe la i går ut et bilde på Facebook iført Trump-kampanjens kjente røde caps med skriften «Make America Great Again»

– Kanskje jeg jinxed hele valget, hehe. Det var ironisk, og sier vel litt om hvor lite sannsynlig en Trump-seier virket i går, sier Bøe.

LES OGSÅ: Røymo hiver seg på heia­gjengen: Vil servere skrei til Trump hvis han kommer til Tromsø (for abonnenter)

Jarle Heitmann (Ap)

Lokalpolitiker, og ble av sin partikollega og fylkesordfører Knut Werner Hansen (Ap) i sommer omtalt som «Tromsøs Donald Trump»:

Jarle Heitmann.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

– Jeg er sjokkert og hadde ikke ventet dette. Jeg er også sjokkert over at USA-eksperter og kommentatorer kan bomme så mye, og overse en politisk strømning som åpenbart finnes i USA. Det viser også at Trump kommuniserer på en måte som mange andre politikere ikke skjønner eller får til.

– Du ble jo sommer beskrevet i et lite hyggelig ordelag som «Tromsøs Donald Trump», betyr dette at du har en stor fremtid i Tromsø-politikken, nå som han blir president?

– Nei, huff, dette får nok ikke noen påvirkning for meg. Og beskrivelsen var nok ikke ment som noe kompliment, selv om Trump nå blir president. Trump er en ærlig politiker, og kanskje litt for ærlig, særlig med folk han ikke liker. Derimot tror jeg Trump som president kan få betydning for stabiliteten i verden. Hvis Trump blir så rabiat som mange frykter så går vi en usikker tid i møte. Samtidig kan det hende han modererer seg, og justere kursen. Vi får håpe det.

LES OGSÅ: – Velkommen til Tromsø, Trump! (for abonnenter)

Jonas Stein

Lokalpolitiker (V) og doktorgradsstipendiat innenfor statsvitenskap og statistikk:

Jonas Stein.  Foto: Gudrun Gulldahl

 

– Hva man skal si? Jeg er skuffet over at det gikk som det gikk. Jeg hadde trodd at Clinton skulle klare å vinne. Det er vanskelig å stole på målingene når det er så jevnt mellom kandidater. Ser man på «national vote», altså alle stemmene som er avgitt, så vinner Trump med bare 0,5 prosent.

Stein forteller at det er industristater som avgjorde valget.

– Det såkalte «Rust belt», gamle industristater i nord som demokratene vant med god margin de tidligere valgene, støttet dette valget Trump. Disse statene har man ikke tatt med i beregningene, og det blitt gjort lite målinger der. Det er nok noe av forklaringene for at målingene fremstår som upresis. To andre momenter er at det er en feilmargin som media ikke har vært tydelig nok å fremheve, og det andre er at USA har et uproposjonalt valgsystem. Ettersom det ikke er proposjonale valg, kan det å vinne en stat som Florida gi enorm uttelling, selv om man bare har rett over 50 prosent av stemmerne der. Men prognosene var korrekt på 45 av 50 stater.

Anni Skogman (Frp)

Gruppeleder for Tromsø Frp:

Anni Skogman.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

 

– Jeg må innrømme at jeg ble overrasket, det skal jeg være ærlig om. På den andre siden står jeg egentlig nærmere Trump enn Clinton politisk, så slik sett er det greit. Jeg tenker at når du blir president i USA så må du prøve å ivareta alle, så jeg er ikke like redd slik jeg oppfatter at mange andre er. Det går seg nok til. Jeg er nok ikke den som har fulgt mest med på valget, men har lagt merke til at det vi her i Norge har blitt foret med gjennom media er hans uttalelser og til tider noe merkelige utsagn. Mange oppfatter det som personen, og vi kan alle være enige i at det er mye han har sagt som ikke er bra, men det er spennende at en forretningsmann som han har fått dette til og de erfaringene han nå tar med seg som ny president, sier Skogman.

Gunhild Hoogensen Gjørv

Professor i statsvitenskap ved UiT, med fokus på internasjonal politikk:

– Min første tanke var «herregud», men nå som jeg har fått fordøyd det litt er jeg på den ene siden ikke så overrasket. Sjokket kommer nok mer på bakgrunn av et ønske om at de ikke skulle velge han. Trump har tydeligvis truffet noen kjernepunkter i befolkningen som er viktig. Man kunne se utviklingen gjennom de siste årene hvor utilfreds det amerikanske folket har vært. Det er litt det samme som med brexit. Dette er en real vekker, og vi må ta det på alvor at folk i større grad blir rasistiske og kjønnsdiskriminerende. Det er relevant for Norge også. Det er en ekstrem versjon som finnes i USA, men vi har slike tankeganger her hjemme også. Det er en vekker, spesielt med tanke på innvandring til Norge og klasseskillet her i landet, sier Gjørv og legger til:

– På den annen side er det veldig mye som er usikkert rundt Trump. Han har ikke kommet med noe konkret program på hva han skal gjøre. Clinton er en del av den etablerte eliten og skjønner at folket var misfornøyde med det, men vi vet ennå ikke hvilke løsninger Trump egentlig ser for seg, sier hun.

LES OGSÅ: Slik mener bank­sjefen president­valget vil påvirke nordnorsk nærings­liv

Trine Lise Olsen

Komiker.

Trine Lise Olsen.  Foto: LarsAndersen.no (c)

 

– Det er skremmende og jeg er i sjokk. Det sånn at jeg ikke tror det er sant. Jeg venter bare på at Ashton Kutcher skal komme og si «you`ve been punk`d», sier Olsen.

Donald Trump er etter hennes syn ikke egnet som president.

– Han er rasistisk, sexistisk og har et ekstremt temperemant. Jeg klarer ikke å se for meg han i en forhandlingssituasjon om de store spørsmålene, sier hun.

– Han kommer neppe til å få gjennom de tyngende har lovet. Det sier litt når sjefen for Ku Klux Klan feirer seieren.