Slik mener banksjefen presidentvalget vil påvirke nordnorsk næringsliv

Jan-Frode Janson, konsernsjef i Sparebanken Nord-Norge, mener den uventede seieren til Donald Trump kan ha negativ innvirkning på finansmarkedene.

UVISST: Jan-Frode Janson, konsernsjef i Sparebanken Nord-Norge, forteller at oljeprisen har falt, og den norske krona har svekket seg. Likevel poengterer han at det er godt nytt for nordnorske eksportnæringer. 

nyheter

Tidlig onsdag morgen ble det klart at 70 år gamle Donald Trump blir USAs 45. president. Flere meningsmålinger viste før valget en ledelse til Hillary Clinton, men etter hvert som resultatene kom inn, ble det amerikanske kartet rødere og rødere.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: «Gallup, du har sparken»

– Alt som er uventet pleier å virke negativt

Utfallet av valget er som kjent seier til Donald Trump og republikanerne. Dette kom som en overraskelse for mange, og denne uforutsigbarheten kan være en ulempe for nordnorsk næringsliv og investorer, mener Jan-Frode Hanson, konsernsjef i Sparebanken Nord-Norge.

– Alt som er uventet og uoversiktlig pleier å virke negativt inn på finansmarkedene. Reaksjonene i finansmarkedene på det amerikanske valgresultatet har heller ikke latt vente på seg, sier Janson i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Velkommen til Tromsø, Trump! (for abonnenter)

Dollaren og internasjonale råvare- og aksjekurser falt sterkt gjennom valgnatten. Dette er noe Janson forklarer vil ha negativ påvirkning på rentemarkedene.

– Unntaket er gull, som historisk har status som «sikker havn». Vi ser i tillegg økte risikopremier i obligasjonsmarkedet. Oljeprisen har falt, og den norske krona har svekket seg, sier Janson.

Få svar

Konsernsjefen la tirsdag fram konjunkturbarometer for Nord-Norge. Her spår Janson en internasjonal økonomi preget av «skiftende vær, utrygt for regn og torden».

– En av «tordenskyene» vi beskrev var antiglobalisering. Trumps seier kan sees i sammenheng med dette, og som en parallell til Brexit, sier Janson.

– Det er mange spørsmål, men få svar i det korte bildet. Det er derfor nærliggende å tro at finansmarkedene, i likhet med reaksjonene etter Brexit, vil roe seg etter hvert, sier Tom Robin Solstad-Nøis, direktør i SNN Markets.

LES OGSÅ: Slik reagerer Twitter-folket på president Trump: - What the actual fuck America?!?

Til tross for mange uklarheter knyttet til hvilken påvirkning USA-valget vil ha på lang sikt, ser Janson også noe positivt som kan komme ut av det.

– Siden oljeprisen har falt, har også den norske krona svekket seg. Dette er ikke bra for norske oljeinntekter. Samtidig er det godt nytt for nordnorske eksportnæringer. Men de langsiktige konsekvensene er uoversiktlige – også for Nord-Norge, sier Jan-Frode Janson.