Tre bøtelagt etter razzia mot flere bilverksteder

Tre bilverksted i Tromsø blir bøtelagt etter en storaksjon i regi av Statens vegvesen. Etaten vurderer også å politianmelde aktørene.

PÅ BEFARING: Kontroll av ulovlige verksted. Foto: Statens vegvesen 

bøter: Skatt Nord vil bøtelegge tre bilverksted i Tromsø for manglende personallister, opplyser regiondirektør Rune Sørra. 

ULOVLIG: Eksempel på ulovlig løftebukk. Foto: Statens vegvesen 

nyheter

SENTRUM: Seksjonsleder Ingunn Foslund opplyser at tromsøverkstedene skal følges opp de nærmeste dagene. Hun ser ikke bort fra at saken kan ende med at samtlige blir politianmeldt.

Les også: Aksjonerte mot flere bilverksteder i Tromsø.

Ulovlig drift

– Vi vurderer saken fortløpende. Etterarbeidet er ikke ferdig. Derfor kan jeg heller ikke si noe om utfallet. Men jeg utelukker ikke politianmeldelse.

Foslund sier at den vil omfatte ulovlig verksteddrift – at enheten ikke har de nødvendige godkjennelsene for å reparere kjøretøy.

Trafikksikkerhet

– I slike tilfeller er det snakk om trafikksikkerhet. Derfor vil bileiere som har brukt de tre verkstedene, bli innkalt til kontroll slik at vi får konstatert om arbeidet er forskriftsmessig utført, sier seksjonslederen.

Det har de siste to dagene vært en storstilt aksjon i Nordland, Troms og Finnmark. I alt 16 ulovlige verksted har fått besøk, melder Statens vegvesen.

Manglet personlister

Regiondirektør i Skatt Nord, Rune Sørra, bekrefter at hans medarbeidere deltok i aksjonen og foretok en såkalt personlistekontroll:

– To av verkstedene i Tromsø hadde ikke slike lister, mens det tredje hadde en mangelfulle liste. Det betyr at disse blir bøtelagt – fra 2.000 til rundt 10.000 kroner, sier Sørra.

Utlendingsenheten

Fungerende kriminalsjef ved Tromsø politistasjon, Arvid Lajord, forteller at to mannskaper fra utlendingsenheten også deltok i aksjonen. De hadde ingenting å påpeke i ettertid.

I tillegg til å kartlegge selve driften ved bilverkstedene, var myndighetene også ute etter å avdekke sosial dumping, hvitvasking og ulovlig arbeidskraft.

Vil hjelpe

– Selv om vi ender opp med politianmeldelser, betyr ikke det at vi ikke følger opp verkstedene. Blant annet vil vi være behjelpelig med å få driften på rett spor slik at de kan søke og få godkjennelse, understreker Ingunn Foslund.

Aksjonene avdekket at noen verksted verken har kompetanse eller godkjenning til å drive full verkstedsdrift. Utstyret er ofte dårlig eller ikke godkjent og konkurransevilkårene blir ulike i forhold til godkjente verksted. Noen av verkstedene er også rene brannbomber, hvor det er sveising og oppbevaring av kjemikalier og gass i samme rom.

Jevnlige kontroller

– Vi har tilsynsplikt og har jevnlige kontroller for å se at kravene som stilles er oppfylt. Ulovlige verksted kan for eksempel benytte brukte og ikke godkjente deler til reparasjoner, noe som i verste fall kan føre til ulykker i trafikken. Publikum bruker gjerne disse verkstedene fordi de har lavere pris. Å tro at man sparer noen kroner på å benytte et slikt verksted, kan få store konsekvenser, sier Foslund.