Opp mot stiv kuling i Tromsø i dag

Begynnelsen av denne uka ser både våt og vindfull ut.

Mye vind i dag både på #Svalbard og i #NordNorge pga dette lavtrykket, skriver @meteorologene på Twitter.  Foto: Meteorologisk insitutt. @meteorologene på Twitter

Vindstyrke
  • Liten kuling er betegnelsen på vindstyrke 6 (10,8-13,8 m/s) på Beaufortskalaen
  • Stiv kuling er betegnelsen på vindstyrke 7 (13,9-17,1 m/s) på Beaufortskalaen.
  • Sterk kuling er betegnelsen på vindstyrke 8 (17,2-20,7 m/s) på Beaufortskalaen.
  • Liten storm er betegnelsen på vindstyrke 9 (20,8-24,4 m/s) på Beaufortskalaen.
  • Full storm er betegnelsen på vindstyrke 10 (24,5-28,4 m/s) på Beaufortskalaen.
  • Sterk storm er betegnelsen på vindstyrke 11 (28,5-32,6 m/s) på Beaufortskalaen.
  • Kilde: MetLex - Meteorologisk Leksikon
nyheter

Mandag er det sendt ut OBS-varsel for kyst- og fjordstrøkene i Finnmark både for vanskelige kjøreforhold og sterk vind, som kan komme opp i full storm på utsatte steder. Også i Tromsø blåser det friskt mandag morgen.

– Det blåser allerede i Tromsø! Jeg kjente vinden godt på vei til jobb i dag, sier vakthavende meteorolog Justyna Wodzizko ved Vervarslinga i Tromsø.

– Det blåser opp til liten kuling i Tromsø, og jeg tror det kan komme mer vind i løpet av dagen. Vi forventer opp til stiv kuling, og ute på kysten vil det kunne komme opp i sterk kuling, forteller hun.

Og de som gikk til jobb i småsko i dag kan angre ...

– Fra klokken 12.00 venter vi regn i Tromsø by. I løpet av kvelden vil det gradvis bli mindre regn og vind, opplyser Wodzizko.

Liten storm på kysten

Også på Finnmarksvidda er det sendt ut OBS-varsel for lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av regn som kan fryse på bakken – likt som i kyst- og fjordstrøkene i Finnmark. Wodzizko advarer om det samme i indre Troms.

– Dersom man tenker seg på tur i indre Troms må man være obs på at nedbør kan fryse, og at det stedvis kan være glatt på veiene, sier hun.

Natt til tirsdag blir det et opphold i vind, men tirsdag kommer et nytt lavtrykk inn over Tromsø og da øker vinden til sterk kuling på kysten.

– Det er mulig det blir perioder med liten storm på kysten. I Tromsø by blåser det opp til stiv kuling tirsdag, og det vil regne. Over 600–800 meter vil det komme sludd og snø, forteller Wodzizko.

Temperaturen vil holde seg relativt høy både mandag og tirsdag.

Mildt

– Na – mandag morgen – er det 7,7 grader i Tromsdalen, 6,5 grader på Stakkevollan og 6 grader her på Vervarslinga. Det ser ut til at denne temperaturen vil fortsette i morgen.

Onsdag og torsdag skal det bli mindre vind og bedre vær.

– Siste nedbør kommer mest sannsynlig på onsdag, og det blir opphold og kjøligere utover torsdag. Natt til fredag blir det minusgrader igjen, og da kan det bli glatt på veiene, sier Wodzizko, som også understreker at varselet for ukeslutten kan endre seg, siden det enda er lenge til.